La Cambra de Comerç de Tortosa aposta pel mercat de l'oest d'Àfrica

Després de consolidar la seua presència a Guinea Equatorial,el proper octubre estrena una nova missió al Camerun

19 mayo 2017 18:18 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Cambra de Comerç de Tortosa iniciarà una nova missió el proper octubre, i per primera vegada, al Camerun. Nou empreses participaran en aquesta missió, que serà compartida amb el país veí de Guinea Equatorial, una destinació ja molt veterana per a la Cambra de Comerç tortosina, on fa vuit anys que hi viatja.

L’itinerari, tal com avança al Diari el gerent de la Cambra, Francesc Minguell, serà Malabo, Bata, Douala. D’aquestes nou empreses, cinc són ebrenques; les missions són obertes a tot l’estat en funció de l’interès comercial de cada empresa per viatjar al país en qüestió.

«Camerun és molt més gran que Guinea, amb molts més habitants, i veiem que en el sector de l’alimentació, tant del producte fresc com del congelat, tenim moltes oportunitats», explica el gerent, el qual forma part d’aquestes missions, juntament amb el responsable de Comerç Exterior, Xavi Monpel. «Els africans de vegades són països petits, amb quatre o cinc importadors destacats, de forma que és més fàcil organitzar agendes a l’hora de realitzar les missions».

La Cambra de Comerç de Tortosa s’ha especialitzat en la consultoria per a la internacionalització de les petites i mitjanes empreses de les Terres de l’Ebre i l’ha ajudat a poder mantenir-se econòmicament, després que des del 2010 els ens camerals deixessen de rebre els fons públics amb què es finançaven en fins a un 80 per cent. Des de l’any 2009 duu a terme missions comercials dos cops a l’any a Guinea Equatorial. També ha viatjat fins a Costa d’Ivori o l’Aràbia Saudita, entre altres.

La mitjana de missions són unes tres a l’any, amb unes 8 empreses participants: una a principi d’any, una altra abans de l’estiu i una abans de final d’any. Les empreses ebrenques que hi participen són del sector de l’alimentació, dels cítrics i dels congelats, a més d’altres de material per a motors i per a indústries.

Algunes d’aquestes s’han iniciat en l’exportació a l’estranger gràcies al programa ‘Diagnosi a Mercats Exteriors’, dirigit per la Cambra de Comerç i finançat per l’Ajuntament de Tortosa.

Curs de comerç exterior

Precisament la formació és clau en aquest sentit. «Hi ha moltes empreses que han començat amb l’exportació i a la primera complicació han llençat la tovallola. Hi ha moltes coses. Per exemple: has de fer que el producte arribe al país perfectament. Són 20 dies de vaixell i la càrrega i la descàrrega s’ha de fer molt bé. Per això, cal minimitzar el risc, i com més informació tens i més preparat vas, més segur et sentiràs», apunta Minguell.

Per aquest motiu, la Cambra de Tortosa organitza des del dia 9 de setembre i durant cinc divendres consecutius un cicle de Seminaris de Comerç Exterior per a l’especialització del personal administratiu.

L’equip docent del curs estarà format per vuit dels millors especialistes del sector, advocats en dret internacional, transitaris, agents de duanes, inspector de l’administració i director portuari.

«Passa que quan les empreses volen internacionalitzar-se s’adonen que el seu equip administratiu no està format. Calen documents per l’exportació, cartes de crèdits, certificats, nous codis en els temes de duanes, patentar la marca fora del país...», exemplifica el gerent.

De moment, ja hi ha inscrites quinze empreses en aquest curs. L’última jornada dels seminaris serà al Port de Tarragona, que ha convidat la Cambra per tal que les empreses puguen veure com és la realitat a l’hora d’operar en un port d’aquestes dimensions.

Comentarios
Multimedia Diari