La Campanya pels Sediments vol buidar l'embassament de Riba-roja

Els membres sostenen que s'han d´obrir les comportes de l'embassament de Riba-roja per tal que arriben més sediments al delta de l'Ebre i evitar-ne, així, la regressió

19 mayo 2017 20:25 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

En el marc del Dia Mundial de les Zones Humides, celebrat ahir diumenge, la Campanya pels Sediments va organitzar la cinquena diada al Poble Nou del Delta marcada per un objectiu ferm: que es puguen obrir les comportes de l’embassament de Riba-Roja d’Ebre i, així, arriben més sediments al delta de l’Ebre i evitar, d’aquesta forma, la seua regressió. Per assolir-ho, caldria la implicació de tot el territori.

La campanya pretén precisament arribar als ajuntaments perquè donen suport a projectes de recerca per estudiar el buidatge controlat d’aquest embassament de Riba-roja d’Ebre.

«Els sediments, si no estiguessen els embassaments i les preses, arribarien al delta de l’Ebre», explica Josep Juan Segarra, membre de la Campanya pels Sediments. Segarra recorda que el buidatge seria un primer pas però que cal una gestió integral del riu i que no passés com a l’embassament de Barasona.

«L’IRTA està estudiant el trasllat i calcula que seria d’un milió d’euros el que deixaria de produir la central elèctrica durant el temps de desembassament. Es pot fer. Molts països ho han fet. Però la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre és el gran obstacle, no els importa el que passe de Flix cap avall», determina.

Segarra concreta la problemàtica que pot generar l’acumulació de sediments als embassaments. «A Mequinensa tenen el camp de regates en desús perquè no hi ha prou profunditat. I, amb més sediments estancats, s’incrementa la població de mosquits i mosca negra. A més que, per suposat, l’acumulació de sediments facilita que es desborde el riu als camps de cultiu de l’Aragó».

La campanya pels Sediments, que està integrada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Ecologistes en acció i SEO/Birdlife, a més d’altres persones de forma autònoma, també portarà a terme la instal·lació de 400 cartells informatius per a les diferents institucions del territori i centres educatius.

Alguns d’aquests plafons també seran col·locats als mateixos espais naturals del delta de l’Ebre per fer coneixedor el visitant d’aquesta problemàtica.

«Al delta hi ha molts cartells turístics o d’ornitologia, però no amb els riscos que suposa la falta de sediments per al territori», detalla Segarra. El projecte s’ha finançat de forma col·lectiva amb una campanya que va arrencar l’any passat.

Durant la cinquena diada celebrada ahir a Poble Nou també hi va haver altres activitats com una plantada de tamarius a la Reserva del Clot, una xerrada informativa i la presentació del docuretrat de David Monllau i la River Movie «Terra perduda», sobre els sediments de l’embassament de Riba-roja.

Enguany la diada de les zones humides ha estat dedicada íntegrament a Jon Gras, qui va realitzar-ne el logo de la mateixa campanya.

Comentarios
Multimedia Diari