La Capital de la Cultura Tortosa 2021 potenciarà el concepte de cruïlla

La ciutat prepara un any de celebracions que treuran pit del ric patrimoni i associacionisme cultural del municipi

10 octubre 2020 18:20 | Actualizado a 13 octubre 2020 10:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A tres mesos d’iniciar el 2021, Tortosa ja ha iniciat els preparatius per celebrar, amb el nou any, la Capitalitat de la Cultura Catalana. La ciutat prepara tot un any de celebracions que potenciaran el concepte de territori de cruïlla que és Tortosa, i tot un seguit d’actes que treuran pit del riquíssim patrimoni i associacionisme cultural del municipi, entenent la cultura «com un concepte ample» i com un «element dinamitzador econòmicament», en paraules del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Enric Roig.

Així, tot just fa uns dies es va constituir la Comissió Organitzadora, presidida per l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i formant part el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Enric Roig; el comissionat de la CCC, Marc Ballester; els regidors Domingo Tomàs i Sisco Pepió, que estan al capdavant de dos àrees que també estan cridades a tindre un paper molt actiu durant la capital cultural, les de Serveis, Joventut, Festes i Festa del Renaixement, i la de Promoció Econòmica i Turisme. La comissió també inclou un representant de cada grup municipal de l’Ajuntament, així com representants dels cinc pobles de Tortosa. A més, integra un consell assessor, format per una vintena d’experts de diferents camps de la creació cultural.

El logo de la celebració està inspirat en un dels elements que rematen la teulada de l’edifici modernista de l’antic escorxador municipal, actualment seu del Museu de Tortosa. A partir d’aquest element, la imatge crea una mena de calidoscopi que evoca els diferents vessants que caracteritzen la cultura tortosina. La imatge va acompanyada del nom de la ciutat, i el lema ‘La cultura que vivim!. L’autor de la imatge gràfica és el dissenyador Joan Carles Prats. També s’està preparant una cançó.

Com explica el regidor de Cultura, la celebració d’aquest any és «una oportunitat per mostrar Tortosa al món», i ha de servir per «donar a conèixer els trets identificatius de la cultura ebrenca, dinamitzar la xarxa d’agents socials i que s’hi impliquen, transmetre la cultura en el seu concepte ample i reforçar la capitalitat dins de les Terres de l’Ebre». A més, la celebració d’aquest any també servirà per potenciar el concepte de territori de cruïlla que és Tortosa, equidistant amb Barcelona, Saragossa, València i Mallorca, sent el centre dels Països Catalans. «Però la cultura és un concepte molt ample: és paraula, festa, menjar, treball, creença, expressió artística, patrimoni, espai públic, poder relacionar-nos...», insisteix Roig.

El regidor també remarca que la cultura és un «element dinamitzador de l’economia» i així s’ha de continuar potenciant, com es va fer, malgrat el Covid, aquest estiu amb diverses activitats culturals. Així, es preveu organitzar actes i obres de tortosins de renom que viuen fora de la ciutat, exposicions al Museu de Tortosa i una sèrie de col·loquis per reflexionar sobre el treball cultural, que podran ajudar a elaborar el futur Pla director per als propers anys de la ciutat. «Fem també una crida a les entitats a que aportin projectes i idees», apunta Roig.

La celebració coincidirà amb la 25a edició de la Festa del Renaixement, els 15 anys de la Biblioteca Marcel·lí Domingo i els 25 de l’Auditori Felip Pedrell, a més de la finalització de l’esperada plaça de la Catedral i l’ampliació del museu.

Malgrat la incertesa pel Covid, Roig reafirma que se celebrarà sí o sí. «El Covid ens ha ensenyat a celebrar moltes coses amb les noves tecnologies i a tenir sempre un pla B». L’acte inaugural, que ja es prepara, tindrà lloc al gener o febrer.

Comentarios
Multimedia Diari