La Cooperativa de l'Aldea evita la liquidació 'in extremis' i continuarà l'activitat

El Jutjat mercantil accepta la petició de la Cooperativa d'acollir-se a la llei concursal anterior per poder salvar el conveni

19 mayo 2017 22:42 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Salvat per la campana, en l’últim moment, in extremis. La Cooperativa Agrícola de l’Aldea ha evitat la liquidació després que el Jutjat mercantil de Tarragona li ha acceptat la petició d’acollir-se a la llei concursal anterior, que només requeria el 50 per cent d’adhesions per superar un conveni amb els creditors, la norma actual exigeix un 65 per cent. Aquesta llei era la que estava vigent l’abril de 2012 quan es va presentar el concurs.

La presidenta, Montserrat Llosa, ha admès al Diari que aquesta carta es va posar sobre la taula fa uns dies després d’advertir que seria molt difícil assolir el mínim exigit davant les condicions imposades per tres entitats bancàries afectades pel procés i per la negativa de l’associació d’afectats presidida per Jordi Gas. El conveni estableix els terminis de retorn del deute acumulat per la Cooperativa amb ells, entre aquests 4,5 milions d’euros als 300 impositors que havien dipositat els seus diners en la secció de crèdit que va fer fallida.

De fet, en els últims dies la junta rectora no ha aconseguit sumar els suports esperats i sense la petició formulada al jutjat no hauria pogut evitar la liquidació. Ahir va presentar les adhesions signades, prop del 60 per cent, suficients per acollir-se a la llei anterior «Ens hem salvat in extremis, ha estat un miracle», admetia ahir.

En el termini dels propers deu dies, el jutge hauria de validar les adhesions –totes signades davant de notari– i dictaminar l’aprovació del conveni. Hi haurà també un termini addicional de cinc dies per oposar-s’hi.

Sense esperar a aquest dia, tanmateix, Llosa avançà que avui mateix comunicaran la resolució al Grup Actel, amb qui la cooperativa ha signat un acord segons el qual el grup lleidatà comprarà i comercialitzarà tota la producció de la Cooperativa. «Ens volem posar a treballar amb ells de manera immediata, buscar nous socis productors i preparar la campanya d’hivern».

La presidenta ha admès les dificultats per sumar als impositors de la secció de crèdit al conveni. Una part important de l’associació critica s’hi ha oposat però també han evitat signar el conveni impositors que no formen part de l’esmentat grup.

D’altra banda, els bancs tampoc han donat suport a cap de les dues opcions de conveni. El principal creditor, Bankia –entitat imputada en el cas– exigia a la Cooperativa que els socis desistissin de qualsevol reclamació judicial. A canvi, es comprometia a passar la major part de 520.000 euros de deute privilegiat a ordinari. «Estàvem decidits a anar abans a la liquidació que doblegar-nos», ha declarat Llosa, mostrant el seu rebuig frontal al plantejament. Bankia només s’ha adherit al conveni per un crèdit ordinari de 98.000 euros. Tampoc el Banc Sabadell ha acceptat donar suport: demanaven a la Cooperativa que comprés per una tercera part el crèdit de 300.000 euros pendents.

Comentarios
Multimedia Diari