La Cooperativa de l’Aldea retornarà els primers diners als socis al desembre

L’entitat agrícola, que l’any 2011 va patir la fallida de la secció de crèdit, ha tancat els dos últims anys amb beneficis

31 marzo 2018 13:51 | Actualizado a 05 abril 2018 12:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Cooperativa Agrícola de l’Aldea retornarà el mes de desembre els primers diners als socis afectats per la fallida de la secció de crèdit, abans de les festes de Nadal. 

Amb tot, no s’ha donat a conèixer la partida exacta. Es posarà en marxa així el conveni previst, acordat amb el jutge,  per al retorn progressiu i fins a l’any 2030 dels vora 4,5 milions d’euros entrampats en la fallida, que va afectar uns 300 impositors. 

La junta actual es mostra optimista amb el futur de la cooperativa, després de dos anys consecutius que s’han pogut tancar amb beneficis. «Encara que discrets, els números són positius», comenta al Diari el president de l’entitat agrària, Miguel Carles. Així, el 2016 es va tancar amb uns 4.000 euros de benefici, i els números del 2017, encara pendents de presentar, van en la mateixa línia. «No es tracta tant de la quantitat exacta com d’haver pogut donar una volta de 360 graus a una situació tan negativa», remarca Carles. 

Aquest tomb s’ha aconseguit, segons el president, amb «una anàlisi acurada de l’entitat secció per secció i aplicant mesures dràstiques i noves estratègies».  «Tot plegat, però, no seria possible si no fos per la qualitat i quantitat de l’horta que es produeix a l’Aldea», remarca. 
La producció de la Cooperativa Agrícola de l’Aldea és actualment d’uns 1,7 milions de quilos anuals, repartits entre una gran varietat de verdures i hortalisses: coliflor, melons, carbasses, carxofes, alls porros, bledes, julivert, tomàquets, albergínies, etc. Hi ha una trentena de socis productors principals, però els pagesos que porten la seva producció a la cooperativa, en menor o major quantitat, supera els 300, segons les dades de la junta. 

A través de la Cooperativa, el seu producte arriba als mercats centrals d’arreu de l’Estat, a països com França o Alemanya i també, amb una distribució més directa, a la restauració i a comerços de les Terres de l’Ebre, des de Deltebre a Móra d’Ebre o Gandesa. Una de les noves línies de treball que ha donat bons resultats ha estat el repartiment a domicili, tant a l’engròs com al detall. També s’ha incrementat la venda directa al públic; i s’han assegurat els clients més importants per a l’exportació. A més, «s’ha reduït el personal i hem  acabat amb els impagats», assegura Miguel Carles. Tot plegat, aporta una nova perspectiva per intentar superar l’herència rebuda i aconseguir retornar els diners als socis. 

Sis anys des de la fallida
Ja fa més de sis anys de la fallida de la secció de crèdit, que va deixar bloquejats uns 4,5 milions d’euros de 300 impositors de la població, els quals encara no han pogut recuperar els seus diners. Males praxis en la gestió de l’entitat van portar al seu col·lapse al desembre de l’any 2011. Està pendent de judici la causa per aquesta fallida, que té com a principal acusat l’exgerent de l’entitat.

Les investigacions haurien ofert indicis que l’exgerent instava els proveïdors a elevar l’import de les factures per justificar despeses més elevades de les reals i accedir a subvencions més quantioses, entre altres presumptes delictes.

La cooperativa va presentar un concurs de creditors i es va salvar in extremis de la liquidació amb un conveni, per portar endavant l’entitat i poder retornar els diners als veïns afectats.

Campanya municipal de promoció ‘L’Aldea, horta del Delta’
L’Ajuntament de l’Aldea ha aprovat  dins dels pressupostos d’aquest 2018 una partida destinada a la promoció de l’horta  aldeana. La campanya,  amb el lema ‘L’Aldea Horta del Delta,  comptarà amb un logotip que ja va ser presentat al Consell de Participació Ciutadana i que a partir d’ara serà present a totes les àrees del consistori. Des de l’Ajuntament es vol posar en valor, d’aquesta manera, els productes de qualitat de l’horta que es produeixen i comercialitzen al municipi, com un actiu més de l’Aldea juntament amb les  torres de guaita, l’Ermita, el Xoperal o les coeteres. 

Comentarios
Multimedia Diari