La Cooperativa de la Palma d'Ebre celebra el seu centenari

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, participa en la commemoració de l'efemèride d'aquesta entitat de la Ribera d'Ebre, en un acte presidit per la consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà

13 septiembre 2019 18:20 | Actualizado a 16 septiembre 2019 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

De les antigues moles de pedra als actuals sistemes d’extracció contínua per centrifugació. La Cooperativa Agrícola de la Palma d'Ebre ha celebrat aquest matí el seu centenari en un acte multitudinari on s'ha posat de manifest el caire referent d'aquesta entitat, dedicada a la producció d'oli d'oliva de la DOP Siurana i amb un centenar de socis i sòcies.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha participat en l'acte, presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, i que també ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de la Palma d'Ebre, Marina Rojals; del president d'Agrícola i Secció de Crèdit la Palma, Eduard Vernet, i del president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Ramon Sarroca.

La presidenta de la Diputació ha destacat que la Cooperativa "contribueix a enfortir l'economia local, preservar el sector agrícola i frenar el despoblament rural, tal com també duu a terme la Diputació a través del seu suport al territori". Així mateix, ha posat la cooperativa com a exemple "d'esforç, treball en comú i superació". Noemí Llauradó s'ha referit també a l'incendi que va afectar la Ribera d'Ebre a l'inici de l'estiu, tot assenyalant que la Diputació treballa junt amb les administracions més grans i més petites per mobilitzar recursos per contribueixin a fer rebrotar el territori.

L'acte del centenari de l'entitat de la Palma d'Ebre ha inclòs la descoberta d'un plafó commemoratiu del Centenari i un homenatge als quinze presidents que s’han succeït en aquests cent anys, així com a l’única dona que ha arribat a formar part de consell rector i una representació dels treballadors de la cooperativa. Així mateix, s'han visitat les instal·lacions de la Cooperativa, amb veïns i veïnes i l'assistència de Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre; Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries; Àngel Xifré, director territorial d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona Ferran Grau, director territorial d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a les Terres de l’Ebre Francesc Barbero i Escrivà, diputat delegat d’Ocupació i Emprenedoria de la Diputació de Tarragona, i Joan Josep Garcia Rodríguez, diputat delegat del SAC de la Diputació de Tarragona.

L'oli oficial del FC Barcelona

La Cooperativa Agrícola de la Palma d’Ebre té un centenar de socis productors que representen la pràctica totalitat dels pagesos del poble. Elabora unes 400 tones d’oli verge extra anuals que es comercialitzen amb la marca Vall Major Arbequina (DOP Siurana). També s’embotella l’oli oficial del FC Barcelona, un club amb el qual la cooperativa comparteix els valors de dedicació, esforç, tradició i innovació.

Impulsada per 166 socis, dels quals 8 eren dones, el Sindicat de la Palma d’Ebre es va fundar al 1919 i congregava tots els productors del municipi. Actualment, el molí disposa d’un sistema d’extracció contínua per centrifugació i dues línies amb capacitat de molturació d’uns 100.000 kg. d’olives diàriament.

Comentarios
Multimedia Diari