La Diòcesi de Tortosa destina més d'una tercera part del seu pressupost a obres de caritat

Càritas ajuda a 7.924 persones de les Terres de l'Ebre. D'aquest conjunt, el 52% són dones i la resta homes. El 81% dels participants tenen estudis d'esducació primària o no en tenen. 

20 junio 2019 11:35 | Actualizado a 20 junio 2019 11:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Càritas Diocesana de Tortosa, anualment, presenta la seva Memòria Social corresponent a l’any 2018. L’acte estava presidit pel Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, el Director de Càritas Diocesana, Agustí Castell, i el Secretari General, Agustí Adell.

Com ha constatat el Director Agustí Castelll, «no pretenem fer propaganda de res», avui bàsicament «exposarem els resultats», però des de Caritas, «ens agrada practicar la justícia de tots, però no per ser aplaudits».

En aquest any 2018, Càritas Diocesana de Tortosa, ha presentat 48.000 serveis personals als integrants de les 3.200 famílies que son ateses pels equips locals de les 34 Càritas que treballen al conjunt de la diòcesi.

És important remarcar que una de cada tres poblacions del bisbat de Tortosa té un equip local de Càritas, disponible per ajudar a la gent. Un 90% de les poblacions de més de 1.000 habitants de les Terres de l’Ebre disposen d’una Càritas; així doncs, és l’entitat més implantada del territori. Perquè 10 de cada 9 pobles tenen una Càritas. El Secretari General, Agustí Adell, afegia: «fa 50 anys que ajudem a la gent, tinguem subvencions o no les tinguem, això no canvia res; sempre estarem aquí, sabem quina és la nostra feina».

Voluntaris

Durant tota l’exposició, els tres, han  volgut donar les gràcies i alabar la tasca dels seus voluntaris. Actualment, són 581 els voluntaris que participen en els equips de Càritas, assessorats sempre pels equips tècnics. Com va explicar el Bisbe: «les persones que vénen a Cáritas, a banda de cercar uns determinats serveis, vénen en busca d’esperança». «I els nostres voluntaris, per una convicció profunda d’ajudar als demes, els donen aquesta esperança que els falta a la seva vida». I continuava: «la tasca dels voluntaris és silenciosa i callada, sense cap reconeixement físic, però l’església creix quan els seus fidels són més generosos».

Els projectes

Són 21 els projectes socials que estan desenvolupant actualment Càritas de la Diocesana de Tortosa. Són projectes de tipus assistencial, de promoció i empoderament de persones i famílies, acollida i acompanyament personalitzat, promoció i captació per al món laboral, promoció de la família, infància, empoderament de la dona, persones privades de llibertat, gent gran...

Tot i que tots els projectes socials són importants, perquè ajuden als més necessitats, lluitant així contra la pobresa social. Els portaveus de Càritas, han explicat que també pretén molta atenció a aquells programes per ajudar als més petits amb els estudis, fent de reforç o proporcionant-los material. Perquè : «que els nens i nenes acaben cursant un estudi superior garanteix que la seva família d’aquí 15 anys no estigui a Càritas, i amb conseqüència, els fills d’aquest o aquesta tampoc».

Molts dels seus tallers també tenen una vessant medi ambiental i ecològica, és el cas de els contenidors per recollir roba o el taller de restauració de mobles. Com ens ha explicat el Director de Càritas, Agustí Castell, i el propi Bisbe: «l’església al cap i a la fi sempre ha predicat austeritat amb el bon sentit de la paraula», comentava Castell.

I el Bisbe afegia «tot i que cal que ho hem aplicat amb més fermesa des de l’entrada del Papa Francesc», el qual sempre s’ha declarat un defensor de l’ecologisme i la necessitat d’actuar per combatre el canvi climàtic. Tot i que referent a la primera declaració, el Director ha afegit que: «l’església d’una forma o altra sempre ha cuidat el medi ambient, perquè a la Bíblia aquesta necessitat ja surt representada, però mai hem fet bandera d’això». El Secretari de Càritas, Agustí Adell, a més a afegit: «per a l’església, cuidar el medi ambient i fer un acte de caritat per a les noves generacions».

Parlem de xifres

Prop de 90 de cada 100 euros, dels 2.2 milions del pressupost de l’any 2018, ha retornat a la societat en forma d’ajudes directes, promoció i empoderament d’aquestes persones que pateixen exclusió en les diferents vessants. La Diòcesi de Tortosa destina més d’una tercera part dels seus recursos a obres de caritat, segons ha constatat el Bisbe.

Comentarios
Multimedia Diari