Más de Ebre

La Diòcesi de Tortosa obre els actes de l´Any Jubilar amb la benedicció papal

El bisbe Enrique Benavent presideix la celebració a la Catedral i mostra el reliquiari de la Cinta per a la seva veneració

A.Caralt

Whatsapp
Un moment de la celebració a la Catedral de Santa Maria de Tortosa, ahir al migdia. Foto: amador gisbert

Un moment de la celebració a la Catedral de Santa Maria de Tortosa, ahir al migdia. Foto: amador gisbert

En una catedral plena a vessar, el Bisbat de Tortosa va obrir ahir l’Any Jubilar Marià que el papa Francesc ha concedit amb motiu dels 400 anys de la fundació de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta.

Una missa concelebrada a la Catedral de Santa Maria i amb actuació del Cor de Cambra Tyrichae va donar inici solemne a una celebració que programa al llarg del 2017 nombroses activitats dins i fora de la diòcesi

En la part final de l’eucaristia es van produir els moments culminants de la celebració. En primer lloc, el bisbe Enrique Benavent va impartir la benedicció papal com a gràcia especial concedida pel Sant Pare en tenir la indulgència plenària pel Jubileu que s’ha atorgat.

Les indulgències són la remissió davant Déu de la pena temporal merescuda pels pecats que el fidel obté complint determinades condicions. Les condicions que demana l’Església són: la celebració del Sagrament de la Penitència o confessió, la Comunió, pregar per les intencions del papa i visitar pietosament la Capella de la Cinta, situada a l’interior de la Catedral.

A continuació, membres de la Reial Arxiconfraria de la Cinta van entregar al bisbe la primera credencial que acredita la visita i devoció a la Mare de Déu de la Cinta. Les credencials s’entregaran als fidels que ho desitgin.

L’acte final i més emotiu fou la conducció fins a l’altar major per part de membres de la Reial Arxiconfraria de reliquiari menor de la Cinta perquè els fidels poguessin venerar-lo.

‘Signe de reconciliació’

En la seva homilia, Benavent afirmà que la celebració de l’Any Jubilar és un signe de «reconciliació» amb la història de la ciutat de Tortosa «i amb la seva fe». «És important que cada generació sàpiga transmetre els nostres tresors», esgrimí.

Al llarg de l’any hi ha previstes celebracions religioses, accions caritatives, presentacions catequètiques i evangelitzadores així com actes culturals i lúdics.

El mes de març s’iniciarà el cicle de conferències previst al llarg del 2017 per repassar la història de la Reial Arxiconfraria. Serà el divendres 17 de març amb una xerrada a càrrec de l’historiador Joan-Hilari Muñoz sobre la història de l’entitat i la Tortosa de 1617. El divendres, 24, a la Reial Capella de la Cinta s’oferirà el primer d’un seguit d’actuacions musicals, en aquest cas un concert d’estrena d’una suite harmònica per a acordió i piano a càrrec de José M. Chavarria.

L’Any Jubilar servirà també per apropar la relíquia de la Cinta a indrets on és venerada. Serà el cas del viatge a la basílica de Santa Maria del Pi, a Barcelona, l’1 d’abril; a l’abadia de les Mares Benedictines d’El Tiemplo a Àvila i a Villar de Cañas, a finals de maig, o a Vic, on hi ha una colònia de tortosins.

Durant tot l’any, la capella de la Cinta romandrà oberta, de 17 a 19 hores de dilluns a dissabte i de 10 a 14 hores els diumenges.

Temas

  • EBRE

Lea También