La Diputació inicia el tràmit per retirar el monument de coll del Moro

S'aprova la delimitació de la finca on s'ubica el monòlit erigit pel franquisme, pas previ a la retirada. El Ple de l'ens ratifica en una moció la desaparició del símbol del turó on s'ubica

19 mayo 2017 18:52 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Primer tràmit efectiu per retirar el monument commemoratiu de la batalla de l’Ebre al turó del coll del Moro, inaugurat pel franquisme el 1953, amb motiu del 15è aniversari de l’episodi bèl·lic.

El Ple de la Diputació de Tarragona va aprovar ahir l’atermenament de la finca del terme de Gandesa on s’ubica l’element, propietat de la Diputació de Tarragona.

L’actuació delimita i georeferència la finca i és el pas previ a la retirada i cessió d’aquest espai a l’Ajuntament de Gandesa, tal com ja va anunciar fa unes setmanes la Diputació.

El diputat provincial ebrenc, Joan Piñol, va precisar que la voluntat de l’ens provincial és «desmuntar» el símbol i traslladar-lo a un magatzem de la Diputació, i en una fase posterior cedir la finca a l’ajuntament de la Terra Alta per a dur a terme una recerca arqueològica a l’indret.

En aquest mateix sentit, una de les mocions aprovades al ple –presentada per CiU, PSC, ERC i C’s– i aprovada per unanimitat proposa la retirada del monòlit, que conté inscripcions al·lusives d’exaltació al règim franquista, així com tots els altres elements associats del seu entorn.

La moció també expressa el seu rebuig al règim dictatorial franquista i, en conseqüència, la revocació de qualsevol reconeixement a Franco o a altres persones vinculades al seu règim.

Així, es va aprovar revocar l’acord d’11/07/1945 de nomenament de President Honorari de la Diputació; el 15/02/1951 de concessió de la Medalla d’Or de la Província, i el 2/04/1964 de concessió del bastó de comandament representatiu de la condició d’Alcalde Honorario y Perpetuo dels municipis de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari