La Fatarella commemora el pitjor esdeveniment històric que ha viscut

El gener de 1937 van morir 34 pagesos enmig d’una batalla entre els mateixos ciutadans, una història que ara es pretén recordar perquè es conegui, però també per enterrar rancúnies i crear germanor entre el municipi

28 enero 2019 10:18 | Actualizado a 30 enero 2019 18:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Fatarella commemora un any més els terribles successos que van tenir lloc al municipi ara fa 82 anys, el 1937, quan van morir 34 pagesos, un acte per recordar les víctimes i per crear germanor entre tots els ciutadans, siguin quins siguin els bàndols dels seus avantpassats. 

Quan parlen de víctimes, no fan referència només a les directes, als 34 pagesos que van perdre la vida, sinó també a les seves famílies i a la resta del poble, que va perdre gran part del seu capital humà; i els familiars d’aquells qui van empunyar les armes, els que van assassinar aquests pagesos, que durant anys han estat assenyalats injustament per uns actes que ells mateixos no van cometre. 

En aquesta línia, l’acte també és un acte social i de germanor, per enterrar les rancúnies i recordar aquells que ja no hi són, però tot oblidant els anys de conflictes i deixant d’estigmatitzar els ciutadans pels actes dels seus avantpassats. És important conèixer i recordar la història, però també saber perdonar. 

L’any 2017 es van commemorar els fets pel seu 80è aniversari, i des de llavors cada any aquest acte es repeteix. Ahir al matí es va celebrar una missa a la Capella de la Mare de Déu de Misericòrdia, un lloc emblemàtic per als ciutadans, malgrat que en el seu moment constituí una mena de presó en la qual els faistes tancaren centenars de pagesos que tenien previst matar. 

En acabar la missa, la coral del poble va delitar els assistents a l’acte amb els himnes a la mare de Déu dels pagesos. 

Tot seguit, es va dur a terme l’ofrena floral al monument commemoratiu ubicat al costat de l’església, al parc Mirador, és a dir, al cementiri vell. El cementiri vell va ser el lloc on van ser afusellats alguns pagesos i en el qual van ser sepultats la majoria, en la fossa comuna que els acull, un bon lloc per recordar-los i fer-los aquest petit homenatge.

El monument
Va ser en aquest mateix lloc on fa dos anys, en el 80è aniversari dels fets, es va enlairar un monument en honor a les víctimes, una construcció ben humil bastida de pedra del país, per bé que el seu significat és immensurable per tot el que representa. 

Els familiars de tots dos bàndols, i tots aquells que participaven en l’acte, es van aprovar fins al monument a deixar-hi una rosa vermella.

Comentarios
Multimedia Diari