La Fatarella dignifica la memòria dels 34 pagesos morts pels anarquistes fa 80 anys

Familiars de les víctimes dipositen flors en el monument erigit sobre la fossa comuna on descansen les restes dels pagesos

19 mayo 2017 16:35 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Han passat vuitanta anys, però el dolor encara genera llàgrimes. En silenci, i sota un fred intens, familiars i veïns de la Fatarella han dipositat avui un clavell sobre el nou monument que recorda, ara sí, els 34 pagesos assassinats per forces anarcosindicalistes entre els dies 24 i 26 de gener de 1937.

Pocs podien parlar, colpits per la pèrdua i un silenci de dècades. Josep Blanch, fill de Miquel Blanch -un dels pagesos morts-, s’acompanyava de la seva família per fer l’ofrena floral. «Estic content, és un monument ben fet, crec que s’hauria de fet més prompte però....». De l’assumpte al poble no se’n parlava obertament, puntualitza la seva filla, «però el temps ho deixa tot al seu lloc». «Jo al meu pare no el vaig conèixer», confessa Blanch, «ara tindrem el consol que se li ha fet un reconeixement».

Entre els dies 24 i 26 de gener de 1937, forces dels sindicats anarquistes CNT-FAI arribats de diversos punts de Catalunya van assaltar el poble i van assassinar 34 veïns, pagesos, la majoria afiliats a partits d’esquerres del Front Popular, que s’oposaven a la col·lectivització forçosa imposada pels federals. Els atacants van justificar l’acció acusant els defensors de protagonitzar un aixecament reaccionari.

L’acte de record i reparació a les víctimes s'ha celebrat al turó de la capella de la Misericòrdia, on romanen en una fossa comuna les restes de la majoria d’afusellats, ara senyalitzada pel monument col·locat al seu damunt. A l’interior del temple, l’Ajuntament de la Fatarella ha organitzat l’acte principal, amb intervencions del conseller d’Afers i Relacions Institucionals, Raül Romeva, del president de la Diputació, Josep Poblet, i de notables historiadors experts en aquest episodi.

Ha obert l’acte, però, l’alcalde Francisco Blanch, emocionat. «Avui és un dia molt important, molt assenyalat. Per fi, farem un reconeixement a les víctimes de la Fatarella. És un capítol sagnant del nostre poble que ens ha marcat en tots els sentits».

Petició dels familiars

L’acte d’homenatge i senyalització de la fossa havia estat demanat durant anys, de manera insistent, per un grup de familiars dels caiguts, encapçalats per l’escriptor Josep Gironès, autor d’una novel·la històrica basada en els Fets. Avui agraïa la celebració de l’acte i la participació de les institucionals amb l’objectiu d’oficialitzar «el restabliment de la honorabilitat dels pagesos assassinats, que durant molt anys havia estat posada en dubte».

L’avi de Gironès, Josep Descarrega Llop, fou un dels caiguts, mentre que un tiet avi, Felip Gironès Monreal, era un destacat membre de la FAI. Ara, amb l’honor reparat, és partidari de deixar descansar les restes en el seu lloc, no exhumar-les, i aprofundir en l’agermanament de la societat del poble. L’escriptor precisa que de víctimes n’hi ha haver moltes, no només els assassinats, «també els seus familiars directes, els descendents dels faistes que han estat assenyalats durant molts anys i la mateixa economia del poble que va perdre una part important de la seva capacitat de treball». De fet, presideix el monument en forca de cabana -estructura tradicional del poble terraltenc-una placa amb una inscripció en memòria de les víctimes dels Fets de la Fatarella, sense precisar noms.

Comentarios
Multimedia Diari