Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La Fatarella rememora l’entrada de l’exèrcit republicà a la localitat

L’Associació Lo Riu vol homenatjar i recordar tots aquells que van lluitar i morir defensant un govern legítim

J. J. Buj

Whatsapp
Recreació històrica ahir al migdia als carrers del municipi de la Fatarella. Foto: Associació Lo Riu

Recreació històrica ahir al migdia als carrers del municipi de la Fatarella. Foto: Associació Lo Riu

El poble de la Fatarella, a la Terra Alta, va tornar per unes hores al 25 de juliol de 1938, amb motiu del 79è aniversari de la Batalla de l’Ebre. Lo Riu (Associació per l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre) i el Departament de Didàctica del Patrimoni (DIDPATRI) de la Universitat de Barcelona van organitzar ahir al matí una recreació històrica de l’entrada dels soldats republicans a la Fatarella.

També s’obria al públic la fira del col·leccionisme militar a la plaça major i carrers pròxims. En aquest mateix lloc es podien visitar els diferents diorames preparats pels grups de recreació.

La recreació històrica de l’entrada de l’exèrcit de la República i la retirada de les tropes franquistes començava a la una del migdia. Les tropes republicanes creuaven l’Ebre per diversos punts el 25 de juliol de 1938, iniciant-se, així, els 115 dies de la cruel Batalla de l’Ebre. En una ràpida operació i malgrat la manca de transport mecanitzat, ocupen els dies següents les Serres de la Fatarella, Pàndols i Cavalls. Amb aquestes conquestes, el 26 de juliol estableixen la línia de màxima penetració de l’exèrcit republicà dintre territori enemic.

El poble estava abandonat quan va arribar el comissari de la 31 Brigada republicana

Segons el diari d’operacions del XV Cos d’Exèrcit, a la 3a Divisió se li encarrega la tasca d’ocupar la Fatarella i la 33a Brigada ocupar Flix, a més de la Serra i el poble de la Fatarella.

La 35 Divisió, que ha creuat el riu per Ascó, arriba a la Fatarella per la carretera. Carlos García Fermín, comissari de la 31 brigada relata en les seves memòries com ell i Esteban Cabezos, el cap de la 3a Divisió, avancen amb el seu cotxe a les tropes que anaven de camí a la Fatarella, entrant al poble abans que tots ells. 

García Fermín va cridar «Visca Catalunya lliure!» i «Visca la República Espanyola!», però ningú no contestava. El poble estava abandonat. Al cap de 20 minuts, la 3a Divisió entra a la vila. 

La jornada d’ahir va comptar amb Antonio Quiros (fill de Martín Quirós, cabo de sanidad de la 31 BM i nebot d’Antonio Quirós, sanitario de la 31 BM), entre altres autoritats. 

Temas

Comentarios

Lea También