Más de Ebre

La Festa del Mercat a la Plaça estrena nou himne

L’onzena edició estarà dedicada a la música i comptarà amb el pregó del Mestre Suñé

Diari de Tarragona

Whatsapp
Imatge d’una edició passada de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta. FOTO: Joan Revillas

Imatge d’una edició passada de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta. FOTO: Joan Revillas

La Festa del Marcat a la Plaça d’Amposta estrenarà himne en la seva onzena edició. 

Es tracta d’una festa de recreació històrica i cultural de principis del segle XX, una tradició molt arrelada entre la societat ampostina des que es va iniciar l’any 2008. L’edició d’enguany està dedicada a la música i, en aquesta línia, la festa estrenarà el nou himne de l’esdeveniment, compost per l’ampostí Tomàs Simon. «Una foto en sèpia de l’Amposta d’ans. Un gran escenari amb el Pont de fons. S’omple de parades tot el nucli antic. Comerços, tavernes per tots els carrers». Així arrenca l’himne, el que serà el protagonista d’aquesta nova edició de la festa. 
Amposta es vestirà d’època, un any més, entre els dies 17 i 19 de maig, en una festa molt esperada entre la ciutadania.

Un dels moments àlgids de l’edició serà, sens dubte, l’estrena del nou himne. Aquest moment tindrà lloc en el marc del pregó inaugural, que enguany anirà a càrrec del Mestre Suñé, el qui és el compositor de l’himne Oh! Amposta, estrenat l’any 1919. «Per donar encara més rellevància a la música, per primer cop s’incorpora la Lira a l’acte del pregó», ha destacat l’alcalde, Adam Tomàs. 

Cal afegir també que el nou himne serà l’eix d’un taller que arrancarà a finals d’abril. Tomàs també ha volgut posar èmfasi en el paper que juga la Festa en la recuperació del patrimoni i la memòria d’Amposta, i  durant la presentació del programa ha avançat que «enguany es podran visitar espais emblemàtics de principis de segle XX com per exemple, l’antic edifici del Col·legi de les Monges, o la Farinera Escuin».

Un centenar d’activitats
Del programa, el director de la Festa, Jordi Príncep, ha destacat que és «divers, variat i per a tots els públics i preferències». 
Així, la graella d’activitats inclou 140 franges horàries amb un centenar d’activitats diferents. D’aquestes, 21 són espectacles (molts dels quals estrenen guió), 20 són itinerants i una vintena suposen activitats de divulgació i promoció del patrimoni cultural. Príncep també ha destacat que hi haurà prop de 90 parades de queviures, artesania i oficis i 12 tavernes. 

També una vintena de restaurants s’han sumat a les Jornades Gastronòmiques i una cinquantena de comerços participaran al concurs d’aparadors per la festa.  A banda, hi ha les activitats preparatòries de la Festa i també les paral·leles. Es faran –o ja s’estan fent– vuit tallers preparatoris entre els quals destaca el taller per aprendre el nou himne de la Festa del Mercat. També hi haurà xerrades sobre la música de banda i les dolçaines, i una exposició al Museu de les Terres de l’Ebre sobre la història de gralles, dolçaines i tabals.

Entre altres novetats d’enguany hi ha l’estrena d’una nova pel·lícula de cinema mut, el dijous 9 de maig, amb un passi on només es podrà entrar si es va abillat de principis de segle XX. També cal destacar la presentació de l’antic carruatge d’enterrament, que s’ha restaurat.

Comentarios

Lea También