La Festa del Tren posa en valor el passat ferroviari moranovenc

Enguany la novetat han sigut els cotxes «cubans» que van arribar la setmana passada des de Canfranc i que seran rehabilitats al museu

12 octubre 2020 18:00 | Actualizado a 12 octubre 2020 18:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Móra la Nova ha celebrat aquest cap de setmana i dilluns festiu la Festa del Tren, una oportunitat per conèixer la important col·lecció de vehicles ferroviaris que alberga el Museu del Ferrocarril de la localitat.

Malgrat que en aquesta ocasió, pel Covid-19, no s’han portat a terme per exemple els tallers infantils, sí s’han celebrat visites per conèixer els vehicles del museu, recorreguts ampliats amb dues locomotores i un tren de modelisme tripulat. A més, cal destacar que durant la Festa del Tren s’han pogut veure els cinc nous vehicles que recentment han arribat a Móra la Nova. I és que la setmana passada finalment van arribar des de l’estació de Canfranc, a l’Aragó, cinc cotxes de viatgers que daten de 1950 i que el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova feia 11 anys que reclamava. En un futur, formaran part del tren turístic Lo Caspolino. Es tracta de cinc vagons de la Renfe que van funcionar fins als anys 80 i que reben el nom de «cubans» perquè alguns d’ells es van enviar a Cuba. Són originals de 1950 però el 1992 l’interior dels vagons va ser reformat. Primer estaven a Barcelona, però finalment els van portar a Canfranc, on hi han estat 28 anys. Ara estan renovant l’estació i enderroquen els magatzems on hi són, de forma que finalment els han cedit perquè vinguen cap a Móra la Nova. En ser reformats fa 28 anys, els vagons ja tenen al seu interior aire condicionat i porten també generadors elèctrics per funcionar automàticament, sense haver d’estar connectats a la catenària. De forma que amb una locomotora de vapor podran formar part del futur tren turístic Lo Caspolino.

Cal recordar que fins al 5 de novembre el Museu del Ferrocarril té engegada una campanya de crowfundig per aconseguir 13.301,25 euros per poder restaurar la locomotora de vapor MZA 606, coneguda popularment com a «Cuco», que data de 1885. Al Verkami s’hi ofereixen nombroses recompenses per als que hi col·laboren.

Comentarios
Multimedia Diari