La Galera acabarà l’any que ve la consolidació del barranc

La segona i tercera fase del projecte, que arrenquen aquest 2021, permetran reforçar la zona dels carrers Soledat i Casasol, i acabar així amb una problemàtica de fa més de vint anys

08 mayo 2021 06:10 | Actualizado a 08 mayo 2021 06:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Galera inicia enguany les dos últimes fases previstes del projecte de consolidació del barranc que porta el mateix nom del municipi i que el travessa, procedent de la serralada dels Ports per desembocar al riu Ebre. El barranc de la Galera està buit la major part de l’any però baixa amb molta força quan hi ha pluges importants a la zona. Les barrancades han anat erosionant les vores, especialment després dels aiguats de l’octubre de l’any 2000, provocant esllavissades i posant en perill els carrers i cases que hi ha a tocar. Fins i tot hi va haver un ensorrament parcial de tres cases l’any 2012, sortosament sense ferits. Aquesta ha estat la principal problemàtica del municipi i en la que l’Ajuntament ha posat èmfasi en els últims anys, «per donar estabilitat a la zona i tranquil·litat als veïns», afirma l’alcalde, Ramon Muñoz.

Després d’anys de reivindicacions, projectes i negociacions, la primera fase de consolidació es va dur a terme l’any 2015, amb un cost de 370.000 euros (a càrrec de diferents administracions) per actuar a la zona més sensible, on hi va haver els ensorraments. Es va construir un talús de protecció amb grans pedres al llarg d’uns 150 metres del barranc, per protegir les cases.

La segona i tercera fase que arrenquen aquest any suposen una inversió conjunta d’uns 450.000 euros, que es pagaran majoritàriament a través del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) i una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

La segona fase comprèn el tram del barranc a l’alçada del carrer Soledat. Arrencarà properament, «al maig o el juny com a tard», i s’ha d’executar obligatòriament durant aquest 2021. Compta amb un pressupost superior als 200.000 euros i és la finançada a través del PUOSC.

La tercera fase abasta un tram del carrer Casarol, a continuació d’on es va actuar a la primera fase. El pressupost per a l’estabilització d’un tram del marge esquerre del barranc de la Galera és també superior als 200.000 euros i les obres han d’arrencar a finals d’aquest any per poder-se acabar durant el 2022. L’obra compta amb una subvenció de 178.700 de l’ACA, mentre que la resta serà assumida pel Consistori.

L’ajut de l’ACA s’emmarca dins de la línia de subvencions destinades a reduir el risc d’inundacions mitjançant actuacions com l’adequació de talussos, el manteniment de dics o l’estabilització de marges, que per primer cop abasta també les conques de l’Ebre i el Xúquer a Catalunya.

En una recent visita a la Galera, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va remarcar precisament que «és el primer cop que l’ACA pot actuar directament en territori tradicionalment de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), on no hi havia inversions», en virtut d’un canvi en la legislació.

Comentarios
Multimedia Diari