Nova topada entre el Govern i l’Estat per l’actuació d’emergència al Delta

L’executiu assegura que vol intervenir, però l 'Estat li denega la competència, mentre que el Ministeri sosté que no s’ha presentat cap projecte

08 enero 2021 11:58 | Actualizado a 09 enero 2021 18:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Nou desacord entre el Govern de la Generalitat i l’Estat per les actuacions d’emergència al Delta de l’Ebre. La Generalitat ha assegurat que ha traslladat al ministeri de Transició Ecològica la seua «disponibilitat immediata» per participar en les tasques de reforç del litoral i reparació dels efectes de les llevantades del passat mes de novembre al delta de l’Ebre. Segons el Govern però, l’Estat ha denegat la capacitat d’actuar d’emergència «explicitant que es tracta d’una competència exclusivament estatal». El Departament de Territori i Sostenibilitat s’hauria ofert a col·laborar en el finançament i l’execució i va sol·licitar la declaració de l’emergència de les actuacions per part del ministeri per poder actuar «immediatament». 

Davant d’aquestes afirmacions, el Ministeri sosté que no és cert que l’Estat haja denegat aquest projecte. «Fins a dia d’avui, no s’ha rebut cap projecte. L’única cosa que es va rebre amb data 7 de novembre de 2020, remesa per la Generalitat, va ser una «proposta d’actuació d’emergència en el front litoral de Delta de l’Ebre per a la protecció d’hàbitat i espècies d’interès comunitari enfront dels temporals marins» elaborada, segons indicava, per la Taula del Consens de l’Ebre, però en cap cas un projecte que pugui examinar-se i valorar-se», ha expressat el Ministeri.

Les llevantades del passat novembre van provocar greus danys a l’Illa de Buda i la barra del Trabucador, i el retrocés de la sorra a la zona de la Marquesa, de la Bassa de l’Arena i l’Arenal.  El Departament de Territori ha indicat que va fer arribar al Ministeri la proposta d’actuació d’emergència presentada per la Taula de Consens del Delta de l’Ebre -que inclou els set municipis de la zona i les dues comunitats de regants-, es va oferir a col·laborar en el finançament i l’execució i va sol·licitar la declaració de l’emergència de les actuacions per part del ministeri per tal de poder actuar immediatament. 

Amb tot, Territori ha apuntat que la resposta ministerial ha estat que «la Generalitat no està autoritzada a actuar en emergència sobre el domini marítimterrestre ni a actuar sobre l’àmbit de protecció del litoral» i que les actuacions en emergència només les pot declarar i executar l’Estat. Segons el Departament, el govern espanyol només obre la possibilitat que la Generalitat «pugui implementar actuacions de defensa i protecció dels hàbitats i espècies d’interès comunitari presents al delta de l’Ebre» mitjançant actuacions diferents a les de regeneració del litoral «i tramitant els corresponents projectes davant del ministeri». Territori ha explicat que ha sol·licitat un dictamen jurídic per analitzar si l’escrit del ministeri s’adequa al Reial Decret sobre traspàs de funcions i serveis a la Generalitat en matèria de gestió del litoral.

Desmentint això, el Ministeri ha respost que està compromès amb la sostenibilitat del Delta, «sent la millor prova d’això la propera aprovació del Pla per a la Protecció del Litoral del Delta de l’Ebre». Aquest document contindrà les actuacions que, en exercici de les competències que corresponen a l’Estat, «hauran de posar-se en marxa per abordar els reptes als quals s’enfronta aquesta fràgil i valuosa franja litoral». El Ministeri ha mantingut que  no ha deixat d’atendre amb les corresponents obres d’emergència els danys que ha patit el Delta. «A més, es venen duent a terme moviments periòdics de distribució de sorra en els enclavaments en què això és necessari. Precisament, l’últim d’ells es va activar a principis de desembre, traslladant sorra a la platja de la Marquesa», sosté.

Participació al Consell de l'Aigua 

Per altra banda, en la darrera reunió del Consell de l'Aigua de l'Ebre la Generalitat va votar en contra de l'Esquema Provisional de Temes Importants (Epti) del Pla Hidrològic de l'Ebre per al proper cicle de planificació, comprès entre el 2022 i el 2027. Segons l'executiu, no es van acceptar les al·legacions relatives als cabals ambientals, la regressió i la subsidiència del delta i la garantia de la qualitat prepotable de l'aigua. Segons el Govern, tampoc es va reconèixer la problemàtica existent ni es van preveure mesures a curt, mig o llarg termini. Davant d’aquesta situació, el Departament ha convocat per al dia 12 de gener una reunió tècnica amb la Taula de Consens del Delta per tal d'analitzar conjuntament aquest aspecte i fixar una estratègia comuna.

La millora de la qualitat de aigua a la conca de l'Ebre també va ser un dels temes destacats en el Consell de l'Aigua. L'aigua de l’Ebre és la principal font d'abastament del Camp de Tarragona i, en els darrers anys, s'ha constatat un increment de les concentracions de sulfats en l'aigua que es capta des del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no va considerar aquesta al·legació i no l'ha incorporada a l'Epti.

Finalment, pel que fa a la millora del subministrament d'aigua, la Generalitat va posar de manifest la necessitat d'incorporar en la planificació hidrològica del període 2022-2027 les actuacions pendents del Pla de Restitució de Flix, que ha de dur a terme el ministeri per a la Transició Ecològica. La CHE també va desestimar aquesta petició.

Comentarios
Multimedia Diari