La Generalitat anuncia per al 2017 un pla sistemàtic d'obertura de fosses

El Departament d'Exteriors i Transparència ho té tot a punt i només resta pendent de l'aprovació dels pressupostos. El mapa de fosses de Catalunya compta amb 166 punts confirmats

19 mayo 2017 17:02 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Govern de la Generalitat preveu una obertura sistemàtica de fosses comunes de la Guerra Civil l’any 2017, sempre que s’aprovi la llei de pressupostos que incorpora una partida suficient per a desenvolupar els treballs.

Així ho va anunciar ahir la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, en una compareixença al Parlament de Catalunya per informar del procés en marxa de formació del banc d’ADN públic de familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme.

Actualment en el mapa de fosses de Catalunya n’hi ha 380 de localitzades, de les quals 166 estan confirmades i la resta, 214, només són probables. D’aquestes, 186 es situen a l’interior dels cementiri i fins a 194 a l’exterior, en camps de conreu, boscos, etc. L’esmentat mapa només cita 12 fosses a les Terres de l’Ebre –continua en marxa el programa de localització de fosses al territori per part d’un equip de la URV– mentre que al Camp de Tarragona la xifra s’eleva a 49.

Garcia detallà que d’ençà l’aplicació de la llei de fosses de Catalunya l’any 2009 s’han dut a terme unes 45 intervencions sobre restes humanes arreu del territori, de diversa índole. Una xifra insuficient, va admetre, que ara es vol corregir. «És indispensable no només fer la prova genètica a les persones vives sinó actuar en l’obertura de fosses. En cas contrari podíem generar unes expectatives per als familiars que entreguen el seu ADN que no s’haguessin pogut atendre durant molts anys o mai», afegí García.

Així, i sempre amb els pressupostos aprovats, el conseller de l’àrea, Raül Romeva, presentarà al mes de gener la planificació d’obertura de fosses. «Comportarà obrir nombroses fosses que abans he comentat», sentencià.


Encàrrec extern
Els treballs d’exhumació i d’extracció del perfil genètic de les restes òssies s’encarregaran a equips especialistes externs. És l’opció escollida perquè la Generalitat no disposa de personal tècnic ni de la tecnologia adient.

Les primeres restes òssies que s’analitzaran són les dipositades fa anys a l’ossari del Memorial de les Camposines, al terme de la Fatarella, on hi ha les restes d’un centenar d’individus morts al front de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari