La Generalitat confirma cinc punts d'abocaments incontrolats a Flix

Els propers dies es faran sondejos en profunditat per determinar la naturalesa i l'origen dels residus localitzats arran de les denúncies dels ajuntaments de Flix i Riba-roja

19 mayo 2017 15:40 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conseller de Territori i Sosteniblitat, Josep Rull, ha confirmat l’existència d’abocaments incontrolats en cinc punts dels termes de Flix i Riba-roja d’Ebre, relacionats amb l’activitat industrial de la fàbrica química d’Ercros, tal i com havien denunciat els ajuntaments.

Arran de testimonis aportats per gent gran, els dos consistoris havien posat sobre la taula la possible existència de punts d’abocaments i per tant amb possibles sòls contaminats fora del propi recinte industrial, i van demanar a l’Agència de Residus de Catalunya que actués.

Van assenyalar sis indrets de possible contaminació, dels quals en cinc s’ha confirmat la presència de materials metàl·lics i possibles bidons enterrats. Quatre d’aquests cinc punts són en terrenys propietat d’Ercros i el darrer és de titularitat municipal.En un sisè punt, situat en un antic refugi antiaeri de la guerra civil tapiat, no s’hi va trobar res.

La Generalitat ha dut a terme en aquests punts prospeccions geofísiques. Arran dels primers resultats, ara es duran a terme uns sondejos més exhaustius dels terrenys per determinar la naturalesa i l’origen d’aquests residus. Els treballs s’executaran durant aquest mateix mes d’abril i els resultats seran analitzats per la comissió d’experts per al seguiment de la descontaminació dels terrenys d’Ercros. «Allí es decidirà com es procedeix a la neteja d’aquests cinc punts», afirmà Rull. «Sabem que hi tenim un problema però encara s’ha de detallar l’abast i la naturalesa», insistí.

Sediments al Delta

El conseller de Territori va donar a conèixer l’estat dels treballs a Flix en el marc de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, celebrada aquest dimarts a la tarda a Amposta. En el decurs de la comissió, en la que estan representats ajuntaments, regants, pagesos, aqüicultors, sindicats o la Plataforma en Defensa de l’Ebre (entre d’altres sectors del territori), també es va explicar el treball que s’està duent a terme per tal de poder aportar més sediments al Delta de l’Ebre i mitigar així la subsidència i la regressió. La secretària de Medi Ambient, Marta Subirà, va explicar que els estudis s’emmarquen dins del projecte europeu Life Ebro Admiclim, que inclourà també proves pilot.

Comentarios
Multimedia Diari