Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La Generalitat confirma cinc punts d'abocaments incontrolats a Flix

Els propers dies es faran sondejos en profunditat per determinar la naturalesa i l'origen dels residus localitzats arran de les denúncies dels ajuntaments de Flix i Riba-roja

M.Millan

Whatsapp
Reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Foto: Joan Revillas

Reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Foto: Joan Revillas

El conseller de Territori i Sosteniblitat, Josep Rull, ha confirmat l’existència d’abocaments incontrolats en cinc punts dels termes de Flix i Riba-roja d’Ebre, relacionats amb l’activitat industrial de la fàbrica química d’Ercros, tal i com havien denunciat els ajuntaments.

Arran de testimonis aportats per gent gran, els dos consistoris havien posat sobre la taula la possible existència de punts d’abocaments i per tant amb possibles sòls contaminats fora del propi recinte industrial, i van demanar a l’Agència de Residus de Catalunya que actués.

Van assenyalar sis indrets de possible contaminació, dels quals en cinc s’ha confirmat la presència de materials metàl·lics i possibles bidons enterrats. Quatre d’aquests cinc punts són en terrenys propietat d’Ercros i el darrer és de titularitat municipal.En un sisè punt, situat en un antic refugi antiaeri de la guerra civil tapiat, no s’hi va trobar res.

La Generalitat ha dut a terme en aquests punts prospeccions geofísiques. Arran dels primers resultats, ara es duran a terme uns sondejos més exhaustius dels terrenys per determinar la naturalesa i l’origen d’aquests residus. Els treballs s’executaran durant aquest mateix mes d’abril i els resultats seran analitzats per la comissió d’experts per al seguiment de la descontaminació dels terrenys d’Ercros. «Allí es decidirà com es procedeix a la neteja d’aquests cinc punts», afirmà Rull. «Sabem que hi tenim un problema però encara s’ha de detallar l’abast i la naturalesa», insistí.

Sediments al Delta

El conseller de Territori va donar a conèixer l’estat dels treballs a Flix en el marc de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, celebrada aquest dimarts a la tarda a Amposta. En el decurs de la comissió, en la que estan representats ajuntaments, regants, pagesos, aqüicultors, sindicats o la Plataforma en Defensa de l’Ebre (entre d’altres sectors del territori), també es va explicar el treball que s’està duent a terme per tal de poder aportar més sediments al Delta de l’Ebre i mitigar així la subsidència i la regressió. La secretària de Medi Ambient, Marta Subirà, va explicar que els estudis s’emmarquen dins del projecte europeu Life Ebro Admiclim, que inclourà també proves pilot.

Temas

  • EBRE

Lea También