La Generalitat insistirà al ministeri per retirar els cítrics malmesos

Unió de Pagesos reclama a Agricultura que assumeixi el cost d'aquesta destrucció de fruita si Madridno respon

19 mayo 2017 23:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament d’Agricultura es reunirà en els pròxims dies amb càrrecs del Ministeri per tal que demanin al Tribunal de la Competència europeu l’ajut d’estat necessari per poder retirar els cítrics malmesos que queden als arbres. Aquesta és la mesura «urgent» i «immediata» que demanen els pagesos per evitar un greu problema fitosanitari la propera campanya si la fruita queda als arbres sense recollir, i que la Generalitat s’ha compromès a reclamar davant de Madrid. Des del sector, que avui es mobilitzarà a Alcanar, s’ha demanat «acció política» al Govern per tal que assumeixi el cost d’aquest mòdul de retirada de fruita per destruir-la, prop de 4 milions d’euros, si Madrid continua sense contestar.

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústria Agroalimentària, Domènec Vila, va analitzar ahir amb el sector citrícola de les Terres de l’Ebre les darreres accions dutes a terme per combatre la crisi que els afecta d’una banda pel veto rus i de l’altra per les condicions climàtiques dels darrers mesos que han malmès prop d’un 70% de la collita de mandarines. En el marc de la taula sectorial dels cítrics, reunida a Amposta, Vila va traslladar que el Departament, a través del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, té en agenda per als pròxims dies una trobada amb el seu homòleg del Ministeri d’Agricultura per aconseguir que es demani a Europa la retirada de la fruita dels arbres per a la seva destrucció. «Hem sol·licitat que s’activin aquestes mesures perquè és el Ministeri qui té la responsabilitat de la sanitat vegetal i hem d’evitar crisis sanitàries la campanya vinent», va dir.

Amb tot, les darreres peticions que s’han fet arribar al Ministeri no han tingut la resposta desitjada, com és el cas de la retirada de fruita dels arbres per destinar-se a sucs i donar-la a entitats benèfiques. «Vam demanar 8.000 tones, es van autoritzar 5.000 fins a 31 de desembre, al gener vam seguir insistint per aconseguir les 3.000 restants però res. La mesura ha estat clarament insuficient», va reconèixer Vila.

És per això que des del sindicat Unió de Pagesos (UP), el seu coordinador a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó, va demanar al Govern «acció política» per tirar endavant aquest mòdul de retirada de la fruita per a destrucció i assumir-ho directament de la Generalitat.

«Al govern central només els necessitem pel Tribunal de la Competència europeu perquè és un ajut d’estat, per tant, si Madrid segueix sense contestar demanem a la Generalitat que ho assumeixin ells, a través de negociacions amb els grups parlamentaris pel pressupost, demanant un crèdit, el que sigui, però que tinguin clar que tenen dos comarques que no poden aguantar més», afirmà.

D’altra banda, davant les peticions que fan els sectors dels cítrics perquè la Generalitat pressioni Agroseguro perquè els pagesos afectats puguin cobrar de les seves assegurances, Vila va assegurar que des del Departament ja s’està treballant per millorar i «si s’escau corregir» els mecanismes de peritatge. «A més, de cara la temporada vinent, hem de millorar l’assegurança del sector dels cítrics que no s’ajusta a les seves necessitats », va manifestar el director general.

Sobre aquest fet, Montesó va recordar que «ja estarà bé si es canvi pel 2016», però ha advertit que encara estem parlant de la campanya del 2014 i que hi haurà molta gent que no ho podrà aguantar. «El 2016 encara ens queda lluny i Agroseguro fa valdre la seva prepotència davant l’assegurat», ha manifestat. En aquest sentit, el coordinador d’UP va alertar que potser s’haurà d’anar al Tribunal de la Competència per donar-li detalls que l’única manera que té el pagès d’assegurar la seva collita és a través d’Agroseguro. «No sabem si juguen al monopoli o a l’oligopoli o se’n riuen del pagès», va etzibar.

La reunió de la taula sectorial dels cítrics no va servir per calmar els ànims del sector que manté la mobilització d’avui a Alcanar amb l’objectiu de visualitzar la situació que viu el pagès. «La manifestació s’ha de fer perquè els polítics del territori i també de fora, inclòs el govern central, sentin que la gent estem farts i emprenyats perquè estem perdent diners», va assegurar Montesó, tot recordant que hi ha molts pagesos que han assegurat la collita i ara no la poden cobrar. «Sembla un presumpte frau», va dir.

Comentarios
Multimedia Diari