La Generalitat preveu inversions de 26,26 milions a les Terres de l'Ebre en els pressupostos de 2016

L'edifici de les delegacions al nucli antic de Tortosa, els CAP d'Amposta i Roquetes o el deute per l'Hospital de Móra d'Ebre, tornen a endur-se les partides més grans

19 mayo 2017 19:15 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La inversió prevista per la Generalitat en els pressupostos de 2016 a les Terres de l'Ebre ascendeix als 26,26 milions d'euros. –un 4% del total de Catalunya- Una xifra superior als 17,25 milions d'euros inicialment aprovats pel passat 2015 que, posteriorment, el Govern va elevar fins els 24,5 incloent partides com el regadiu de la Terra Alta, el manteniment de la navegabilitat o els tractaments contra insectes. Bona part de les principals actuacions incloses en l'annex d'"inversions reals" territorialitzat d'aquest 2016 ja figuraven, precisament, en els comptes de l'anterior exercici: es tracta de la construcció de l'edifici de les delegacions de la Generalitat al nucli antic de Tortosa, amb 5,83 milions d'euros; la construcció del nou CAP d'Amposta, amb 2,48 milions d'euros, o la construcció també del CAP de Roquetes i la base comarcal del Servei d'Emergències Mèdiques, 2 milions d'euros. Addicionalment, el Govern ha previst destinar 2,51 milions a la constitució del cens emfitèutic –una fórmula de pagament ajornada que no es comptabilitza com a deute convencional- de l'edifici de l'Hospital de Móra d'Ebre, així com 747.000 euros per a les obres de la segona fase de l'ampliació d'aquest centre.

Per comarques, el Baix Ebre és la que rebrà una major dotació per a inversions territorialitzades, concretament 13,54 milions d'euros. A banda de les obres de l'edifici de les delegacions i el CAP de Roquetes ja esmentades, els comptes de la Generalitat preveuen 987.000 euros per a les obres de drenatge del pas inferior de la C-12 per l'antic pont del ferrocarril –incloent les expropiacions-, a Tortosa. També disposarà de dotació, en aquest cas gairebé 517.000 euros, la redacció del projecte, direcció d'obra i construcció d'un ascensor per a peixos a l'assut de Xerta. A l'Ametlla de Mar, es destinaran 516.000 euros a millores dels col·lectors en alta de l'Ametlla de Mar, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Al mateix municipi, també es preveuen 406.000 euros per finançar les obres de la recentment estrenada comissaria dels Mossos d'Esquadra. Entre els capítols destacats, figura també les obres del mur de reparació de la muralla al recinte de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, amb 315.000 euros. 

Amb 5,05 milions d'euros previstos, i al marge del centre de salut d'Amposta –que s'enduu gairebé la meitat de la dotació-, figuren les obres de condicionament, ja en marxa, de la carretera T-350, entre Masdenverge i Santa Bàrbara , amb 607.000 euros en total. Ports de la Generalitat té prevista la urbanització de la zona de Ponent i Ribera del port de Sant Carles de la Ràpita, amb 200.000 euros, que també disposarà de 100.000 euros per a l'adequació de la zona de Llevant i la mateixa xifra per a la millora d'eficiència energètica, entre d'altres inversions; també 100.000 euros per a la nova passarel·la de xàrters al port de les Cases d'Alcanar. A Sant Jaume d'Enveja, l'Incasòl preveu destinar 1000.000 euros a les obres de restauració de l'hàbitat a la zona del Violí, dins del programa europeu Life Delta-Lagoon. 

Aquest 2016, però, per volum total d'inversió comarcalitzada, la Ribera d'Ebre serà la segona comarca de les Terres de l'Ebre, amb 6,94 milions d'euros. Deixant al marge l'amortització del deute i les inversions previstes a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, els comptes de la Generalitat preveuen 749.000 euros per a la construcció de la captació Ull de l'Asmà a Garcia. L'Incasòl, a més, projecta al mateix municipi la subestació de l'Aubals amb 428.000 euros. A Móra d'Ebre, a més, el mateix organisme preveu invertir 429.000 euros en la reforma de les piscines municipals descobertes, en tres fases diferents. 

Per últim, a la Terra Alta la inversió total prevista arriba als 734.000 euros. L'actuació més voluminosa en aquest àmbit correspon a la tercera fase de l'adequació de l'entorn de l'església de Sant Joan Baptista d'Horta de Sant Joan, amb 100.000 euros. El Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (Comebe) té assignats 29.5000 euros per inversions en processadors de dades. 

En matèria viària general, l'adequació dels sistemes de contenció de vehicles de la carretera C-12 al seu pas per les comarques del Baix Ebre i la Ribera d'Ebre té assignats 1,89 milions d'euros.

Comentarios
Multimedia Diari