La Jueva de Tortosa recordarà la Hanukkah

Tortosa celebrarà el pròxim 28 de desembre la tradició jueva de la festa de les llums amb una visita guiada al call i una interpretació

17 diciembre 2019 10:50 | Actualizado a 17 diciembre 2019 10:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tortosa celebra la tradició jueva de Hanukkah, la festa de les llums. Recordant Hanukkah amb la Jueva de Tortosa arriba a la seua cinquena edició i es consolida així al municipi.

Durant vuit dies la comunitat jueva celebra Hanukkah, la festivitat que commemora la victòria dels Macabeus davant el Rei Antíoc Epífanes al segle II a.C. Aquest any, la coneguda com a ‘festa de les llums’ es comprèn entre el 22 i el 30 de desembre i la ciutat de Tortosa s’ha sumat a la celebració.

El dissabte 28 de desembre ‘la Jueva de Tortosa’, interpretada per la promotora cultural Pili Cugat, tornarà a casa per compartir la tradició jueva amb tots els assistents a l’espectacle ‘Recordant Hanukkah’.

La Hanukkia és l’element principal de la festivitat. Es tracta d’un canelobre de nou braços que s’encén durant els vuit dies de la festa jueva.

L’any 2000 es va descobrir un fragment de hanukkia a les excavacions arqueològiques practicades en un solar de la Plaça de la Immaculada, al barri de Remolins de Tortosa, fetes prèviament a la construcció d’un bloc d’habitatges.

Al voltant d’aquest descobriment es contextualitza l’experiència cultural Recordant Hanukkah. Així, a les 19 hores l’arqueòleg Ramon Ferrer, d’Iber ATP (Patrimoni i Turisme) oferirà una visita guiada pel Call Jueu de la ciutat, donant a conèixer els llocs més emblemàtics del barri jueu, molt desconegut per part de la mateixa ciutadania.

La visita culminarà al Museu de Tortosa, on ‘la Jueva de Tortosa’ compartirà amb tots els assistents els seus records i cançons al voltant de la festivitat i, a més a més, encendrà les espelmes de la hanukkia.

Les entrades per poder gaudir d’aquesta especial vesprada tenen un preu de 3 euros i es pot fer la reserva trucant al número de telèfon mòbil 698080050.

A més a més, des del 27 fins el 29 de desembre diferents restaurants de la ciutat de Tortosa celebraran les Jornades de la Cuina Jueva Catalana, tota una oportunitat per descobrir nous plats inspirats en la cuina jueva.

Aquests restaurants són concretament: Parador de Turisme de Tortosa, Portal de Tamarit, l’Olivera, Paiolet, Rosa dels Vins i Lo Palauet.

Comentarios
Multimedia Diari