La Mare de Déu de la Cinta ja s’alça al cor de Tortosa

Pregàries ateses. La instal·lació de l’escultura a la façana de la Catedral culmina els actes del quart centenari de l’Arxiconfraria

31 agosto 2021 18:20 | Actualizado a 01 septiembre 2021 07:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Molts parlaven ahir de dia històric. Clar que pocs dies es veu una escultura de marbre de Carrara, de dos metres d’alçada i 1.700 quilos de pes, volar pels aires i col·locar-se (per primera vegada a la història) a la fornícula principal buida i deshabitada de la façana de la Catedral de Tortosa. Famosa és aquesta Catedral per romandre perennement inacabada, per no lluir cap sant al seu exterior. Va ser la d’ahir una maniobra hercúlia portada a terme amb una gran grua que requeria, alhora, d’una precisió cirurgiana. Assegurada i protegida amb una xarxa dels desagradables coloms, instal·lada ja al privilegiat centre d’un temple majestuós que justament aquests dies s’està espolsant la pols d’un bon grapat de segles, ara la mirada dolça i serena de la Mare de Déu de la Cinta ja es dirigeix des del cor de Tortosa cap al riu Ebre i cap als Ports, convertint-se en immillorable testimoni de la vida de Tortosa i dels tortosins, qui sap si per un mil·leni més.

Els treballs d’ubicació definitius de la imatge celebrats ahir suposen la culminació dels actes del quart centenari de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, qui va encarregar l’obra escultòrica a l’artista Marco Augusto Dueñas i que va ser sufragada gràcies a l’aportació individual de persones, empreses i institucions públiques.

«Vull manifestar la meua alegria per tenir l’escultura presidint la façana de la Catedral. Ens hem de felicitar tots», valorava ahir emocionada la Primera majordoma de l’Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, Mabel Marcos.

«Somiàvem de feia molts anys en tenir una escultura de la Mare de Déu. Avui s’ha fet realitat un somni. Avui és un dia per a xalar. Aquesta imatge és digna d’una façana restaurada», expressava per la seua banda el Degà del Capítol de la Catedral, José Luis Arín.

I és que la instal·lació de l’escultura no s’ha fet fins que la crugia central de la façana de la Catedral no ha estat neta i restaurada. El projecte de neteja i recuperació de la façana de la Catedral de Tortosa va arrencar el passat mes de l’abril a la part central. El bisbat de Tortosa va adjudicar les obres per un import de prop de 500.000 euros i s’ha comptat amb ajuts rebuts per part del Ministeri de Foment, la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura i l’Ajuntament. L’Arxiconfraria i el Bisbat han fet un agraïment públic a totes aquestes administracions que han fet possible l’elevat cost de la restauració.

L’autor de l’escultura, el cordovès Marco Augusto Dueñas, no perdia detall ahir de la col·locació de la imatge. «Ara per fi està al seu lloc. Teníem molta emoció i ha sigut una operació complicada, però tot ha sortit perfecte», explicava. «És una obra de gran envergadura, feta per a Déu. Ha sigut una instal·lació difícil, però hem comptat amb un gran equip i tot ha anat bé».

També els arquitectes autors del projecte de restauració Carles Brull i Andreu Alfonso van estar presents durant la jornada d’ahir. Els arquitectes van explicar que durant els treballs de neteja els ha sorprès positivament la qualitat i la importància de l’arquitectura de la façana. «Un cop neta hem pogut valorar grans valors artístics», van afirmar.

La previsió dels arquitectes és poder retirar tota la bastida central aquest diumenge, Dia de la Cinta, cosa que permetrà gaudir molt millor de la nova imatge. Tot seguit els treballs de restauració (i les bastides) s’ubicaran al costat dret, a sota del campanar, que és el que està més degradat, per després passar a l’esquerra. Finalment es faran els laterals.

Els arquitectes han explicat que, si tot va bé, es podria gaudir de tot l’exterior de la Catedral restaurat per a la Setmana Santa de l’any que ve.

La celebració ahir dimarts dels treballs per ubicar la imatge de la Mare de Déu un cop neta la crugia central de la façana coincideixen amb una de les setmanes de l’any més importants per a la ciutat: la de les Festes de la Cinta. Novament s’ha demostrat que la devoció a Tortosa a la Mare de Déu de la Cinta no coneix límits. Els astres s’han alineat perquè a més aquests dies s’estiga enllestint també la plaça de davant de la Catedral. Per tot plegat, el conjunt de l’espai està cridat a convertir-se en el cor real, metafòric i sentimental de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari