La Marxa de l’Ebre es mobilitza contra una nova estratègia de transvasaments

El col·lectiu ha travessat la Conca de l’Ebre des de Reinosa fins a Tortosa alertant de la problemàtica i escoltant el territori

22 abril 2019 16:33 | Actualizado a 23 abril 2019 21:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Marxa de l’Ebre finalitzava el seu trajecte ahir, diumenge, a Tortosa, després de recórrer tota la conca de l’Ebre per manifestar-se en contra d’una nova estratègia de transvasaments i del lliure mercat de l’aigua.

La marxa ha arribat durant aquest cap de setmana a les Terres de l’Ebre per finalitzar el seu trajecte. Una vintena de persones van iniciar el passat 10 d’abril la marxa des de Reinosa, i durant aquests onze dies han estat recorrent els diferents territoris de la conca per denunciar diverses problemàtiques relacionades amb el riu Ebre, en especial els transvasaments. 

La iniciativa ha estat organitzada per COAGRET, RAPA, Ecologistas en Acción, Amigos de la Tierra i ha comptat amb la participació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre en el tram final, de Flix a Tortosa. 

Un dels membres de la Marxa de l’Ebre, Pedro Arrojo, explicava ahir durant la cloenda que la iniciativa es començava a preparar fa dos mesos, en el moment que l’aigua de l’Ebre es va tornar a posar «en el ple del debat electoral», ja que actualment es torna a parlar d’estratègies per ressuscitar el vell transvasament de l’Ebre i d’altres formes de transvasament en forma de bancs d’aigua. 

Arrojo parlava ahir de la lògica del lliure mercat d’aigües com el principal problema. «Això significa que qualsevol usuari pot vendre la seva aigua, com si fora una mercaderia, a usuaris de la mateixa conca o fins i tot d’una conca diferent», aclaria Arrojo, qui també afegia que «aquesta estratègia està, en aquesta campanya electoral, promoguda i defensada a tot l’Estat per part del Partit Popular, Ciutadans i Vox»
Aquesta nova estratègia implica que es poden fer transvasaments sense la necessitat que estiguin previstos en el pla hidrològic de la conca.

«Això és molt perillós perquè significa consagrar l’aigua com una simple mercaderia que, com a tal, es gestionaria des de la lògica del mercat: el que més diners tingui, més poder, més aigua i més drets tindrà», reclamava Arrojo. «Aquesta és la raó per la qual hem baixat al llarg de tota la conca de l’Ebre, com a missatgers de la nova cultura de l’aigua, com a missatgers alertant a les poblacions per preparar-nos contra una nova lluita que ja ens amenaça amb aquesta nova estratègia de transvasament», sentenciava.

Missatgers de l’aigua

La marxa va sortir de Reinosa (Cantàbria) el dia 10 de febrer i arribava divendres a Terres de l’Ebre, concretament a Flix, on eren rebuts per les plataformes locals de la Terra Alta, Ribera Digna i Flix Net. En termes generals, durant el seu trajecte la marxa ha anat recollint les problemàtiques de les diferents zones que han anat travessant.

«A banda de ser nosaltres els missatgers, també hem volgut que els col·lectius de cada territori per on hem passat hagin tingut l’oportunitat de visibilitzar els problemes locals que detecten pel que fa a l’aigua», apuntava Arrojo.

Dissabte es va dur a terme el tram de Flix fins a Garcia, població on hi ha una confluència entre l’Ebre i Siurana. A Garcia van ser rebuts per la Plataforma Riu Siurana Viu i el GEPEC. Després la marxa va seguir passant per Miravet i arribant a Xerta. Ahir, diumenge, els participants van dur a terme el tram final des de Xerta fins a Tortosa on els esperaven els membres de la Plataforma en defensa de l’Ebre per celebrar la cloenda de la marxa amb un vermut popular.

La portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Matilde Font, apuntava que des d’aquest col·lectiu el que han fet ha estat proporcionar-los suport i infraestructures als membres de la marxa durant aquests tres dies que han estat a les Terres de l’Ebre. «Des de sempre hem estat units amb ells, a través de la Conca Azul o del COAGRERT. Al final, la problemàtica és la mateixa i lluitem pel mateix: per tenir un riu viu des del principi fins al final», reclamava Font.

Comentarios
Multimedia Diari