La Móra Morisca agermana les tres cultures

La capital de la Ribera d’Ebre celebra aquest cap de setmana una intensa recreació històrica, amb un nucli antic ple de vida

08 julio 2018 15:10 | Actualizado a 10 julio 2018 09:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Cada dos anys, malgrat la intensa calor del juliol, Móra d’Ebre viu amb intensitat una festa de recreació històrica que omple de vida i espectacles els carrers del municipi: la Móra Morisca. 

Per tot el nucli antic s’ubiquen les parades i espectacles i es reprodueix, en funció dels barris on vivia cada comunitat, el seu dia a dia. La Móra Morisca recrea l’època històrica, entre els segles XV i XVI, en la qual Móra d’Ebre disposava de sinagoga, mesquita i d’església i les tres cultures, jueva, musulmana i cristiana, convivien pacíficament. El municipi vol retre homenatge, així, a molts anys de convivència i tolerància, valors que avui en dia han de seguir perpetuant-se.

Ahir a la tarda va celebrar-se l’obertura del mercat i la inauguració de la XVII edició de la festa. En aquesta ocasió es va convidar un altre esdeveniment de recreació del territori ebrenc, la Festa del Mercat a la plaça d’Amposta. Durant tota la tarda i fins ben entrada la nit les actuacions, els espectacles i el mercat ple d’ambient i olors van garantir als visitants gaudir d’una jornada ben especial que avui es podrà repetir des de les 11 fins a les 21 hores de forma ininterrompuda.

Per començar, el Barri Jueu està ubicat a la plaça de l’Estrella, on es pot conèixer el món quotidià de la cultura jueva amb una filadora amb fus manual i filar amb roda mecànica i un ferrer, a la pujada del carrer Sant Gregori. 

També hi ha una mostra de vins de la Ribera a la mateixa plaça. Hi participen vuit cellers de la comarca, tres elaboradors de cervesa artesana riberenca i dos restaurants de Móra d’Ebre que ofereixen degustacions.

A la plaça de Baix i el carrer de la Palla es pot veure el mercat de les tres cultures, amb una selecció de productes com formatges, embotits, treballs en cuir, joguines de fusta, ceràmica, sabons, perfums... En aquest espai també es troba una haima àrab per prendre te i pastes de l’Orient, i una zona de tavernes on fer degustacions de carns, pans o dolços. Evidentment, per tot el mercat es pot gaudir dels diferents espectacles itinerants i d’animació.

Tot seguit, el barri morisc, el de la Citel·la, està ubicat principalment al carrer de Gràcia i allí es coneixen les arts i oficis vinguts de territoris islàmics, com ara un canyisser, un cabassaire, un baster, un sabater, un cisteller... Finalment, al barri cristià, pels seus carrers es gaudeix de la recreació i ambientació de l’època preparada pels veïns del Raval de Jesús. També hi ha un corralet d’animals de granja que farà les delícies dels petits.

Al passeig de l’Ebre s’ubiquen els jocs medievals de carrer i les atraccions manuals per als visitants més petits. A més, a la porta del Castell de Móra d’Ebre hi ha un campament de soldats cristians, amb cavallers i entrenaments en directe en l’ús d’armes. També s’hi exposen els falcons i les aus rapinyaires, amb exhibicions.

Avui se succeiran durant tota la jornada espectacles infantils, grups itinerants, ‘cirquestres’ de músics, grups de malabars i equilibris, danses del ventre, i fins i tot un ramat d’oques. Com és tradicional, avui es clourà la festa a les 21.15 hores amb l’espectacle de foc i pirotècnia amb la colla de Diables Sheron.

Comentarios
Multimedia Diari