La PDE defensa al Tribunal Suprem la denúncia contra el Pla Hidrològic de l’Ebre

Els tècnics de la plataforma ratifiquen davant el jutge i l’advocat de l’Estat els arguments de la denúncia i ha quedat vista per a sentència

20 octubre 2017 14:21 | Actualizado a 21 octubre 2017 09:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una delegació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) va defensar ahir al Tribunal Suprem la denúncia presentada fa un any contra el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre, aprovat en Consell de Ministres, per la presumpta vulneració de directives europees i afectació ambiental greu al fràgil ecosistema del Delta. 

En la prova pericial del procés en curs, advocats i tècnics de la PDE van ratificar la denúncia i defensar la seva argumentació amb els estudis que l’avalen davant el jutge i l’advocat de l’Estat present a la sala.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, destacava ahir de tornada de la capital de l’Estat «l’agressivitat» amb la qual s’havia expressat l’advocat de l’Estat. «Ha argumentat el seu rebuig a la denúncia posant en  qüestió la titulació dels nostres tècnics -un argument ridícul- i remarcant davant el jutge que la nostra denúncia se centra en el tram final del riu i el Delta i no en tota la conca de l’Ebre», detallà Tomàs. L’advocat de l’Estat va insistir que el pla en vigor contempla la gestió al llarg de tot el riu, «amb pressions i interessos molts forts» que en cas d’atendre la denúncia «podien quedar qüestionats». Després d’un intens debat entre les parts, el cas ha quedat vist per sentència, una sentència que es podria comunicar en el termini d’un mes, preveu la PDE.

Si la sentència és favorable, apunta Tomàs, s’obligarà l’Estat a modificar el Pla Hidrològic de l’Ebre, tal com demana la PDE. Si és desfavorable, quedarà tancada la via de la justícia espanyola i s’obrirà el camí de la via europea. «Un cop aprovat el pla vam presentar la denúncia al Suprem i una queixa davant la Comissió Europea. La via europea havia quedat frenada a l’espera de la resolució judicial. Ara, doncs, es tornarà a obrir aquest camí, que pot acabar al Tribunal Europeu de Luxemburg», destaca la plataforma.

La delegació de la PDE va aprofitar el viatge a Madrid per a reunir-se amb diverses ONG que li donen suport amb l’objectiu de preparar una resposta conjunta en cas de sentència negativa.

Pel seu cantó, el president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Raimundo Lafuente, s’ha reunit aquesta setmana amb representants d’usuaris del sector hidroelèctric de la conca de l’Ebre, en el marc dels contactes previs per abordar un nou Pacte Nacional per a l’Aigua, que serà l‘avantsala d’un nou Pla Hidrològic Nacional (PHN). La PDE tem que el pla obri de nou la porta a transvasaments del riu Ebre a altres conques, ja que es considera la de l’Ebre com una conca excedentària davant d’altres considerades deficitàries.

Comentarios
Multimedia Diari