La PDE demana que es blinde per llei el futur del delta de l’Ebre

Reclama que el Pla Hidrològic de l’Ebre reconegue els problemes de regressió i subsidència que pateix

29 octubre 2020 06:50 | Actualizado a 31 octubre 2020 11:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma en Defensa de l’Ebre reclama que el futur Pla Hidrològic de l’Ebre reconegue els problemes de regressió i subsidència (enfonsament) que té el Delta de l’Ebre i que els científics han constatat des de fa dècades, per posar-hi solucions estructurals a llarg termini.

Ahir la plataforma va fer entrega de les al·legacions a l’Esquema provisional de Temes Importants, una revisió del pla actual que es fa cada cinc anys abans d’aprovar el proper pla (durant el primer trimestre de l’any que ve) que s’està preparant per al 2021-2027. La Plataforma ha constatat que l’EPTI no considera que el Delta de l’Ebre pateixe subsidència. «És una burla», expressa al Diari la portaveu de la PDE Matilde Font. «Si ja no reconeixen que hi ha aquest problema, en el proper pla no ho contemplaran. Tots els deltes tenen subsidència i en el cas del Delta de l’Ebre no té aportacions de sediments, perquè es queden retinguts als embassaments, especialment a Riba-roja i Mequinensa. Per això exigim que facin arribar tots els sediments al tram final de l’Ebre i que s’augmenten els cabals del riu per empènyer aquests sediments».

L’única solució per desactivar aquestes amenaces que posen en perill la integritat del Delta, recorden, ja és àmpliament coneguda: canviar la política hidrològica de la conca per afavorir una major aportació de cabals i sediments al tram final del riu que contrarestin l’enfonsament progressiu de la plataforma deltaica i el creixement del nivell del mar previst.

«Se poden fer obres puntuals i concretes, com portar sorres a alguns llocs, però això no és una solució viable a llarg termini. Volem solucions a llarg termini per salvar el Delta», expressen des de la plataforma.

El també portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha advertit als governs espanyol i català que qualsevol mesura que tingui a veure amb la protecció del Delta s’ha d’inscriure en el Pla Hidrològic. «Si només es dediquen a fer polítiques sobre el litoral i no es reflecteixen riu amunt, no ens ho creurem. Es juga amb una qüestió de futur: volem claredat, fermesa i que, sobretot, per llei, es blindi el futur del delta de l’Ebre».

La PDE demana «menys cants de sirena» a les administracions tot recordant que ja a l’any 2001 es va posar sobre la taula un Pla Integral de Protecció del Delta de l’Ebre d’aplicació teòricament imminent i del qual, gairebé dues dècades després, no s’han vist encara els resultats.

La plataforma va presentar les al·legacions ahir al matí a l’oficina del Departament de Territori i Sostenibilitat a Amposta, ja que no s’ha pogut desplaçar fins Saragossa, on hi ha la seu de la CHE, com fa habitualment, per la Covid-19.

També altres ajuntaments com el de Tortosa i Amposta, així com institucions com la Taula del Consens han presentat al·legacions. El termini finalitza demà.

Comentarios
Multimedia Diari