La PDE denuncia que el projecte de Sercosa «tensionaria» el riu Ebre

L’empresa defensa que els sediments i fangs sí baixarien aigües avall a través de les tres assuts projectades

19 enero 2022 19:00 | Actualizado a 21 enero 2022 06:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) s’ha posicionat totalment en contra al projecte de Sercosa, que vol construir tres nous assuts i centrals a l’Ebre per generar energia elèctrica i alhora beneficiar el turisme fluvial.

Segons ha comunicat la PDE, el projecte continua en la línia dels darrers anys de desnaturalitzar el riu. «El que volem i pel que portem més de 20 anys defensant és que el riu siga el més natural possible. Aquest projecte encaixonaria el riu. Els assuts tensionen el riu», han expressat.

Per a la portaveu Matilde Font els assuts «empitjoraran la problemàtica de l’Ebre». «Al riu li hem de traure entrebancs i no posar-ne més perquè arriben més aigua i sediments». Precisament la possible retenció dels sediments és un dels punts pel qual la PDE s’oposa al projecte.

El portaveu Joan Antoni Panisello ha recordat que hi ha altres entitats i partits polítics que ja s’han posicionat en contra del projecte i ha alertat que elevar la làmina d’aigua «donarà una sensació de pujada de cabal, de forma que alguns tindran arguments per a futurs transvassaments». Per a Panisello, «invertir 125 milions d’euros i crear 800 llocs de treball és un titular, però la realitat és una altra, i ja veurem quines inversions vindran. Quan a l’Ebre arriba una inversió sempre cal donar alguna cosa a canvi».

Per la seua banda el portaveu Manolo Tomàs ha apuntat que a l’assut de Saragossa creat el 2008 s’ha constatat que sí hi ha sediments que es retenen. «El projecte serà una barrera per al dia que baixen sediments». La PDE ha afirmat rebre «pressions» i considera que «els promotors del projecte volen un cap de turc per si no s’aprova dir que hem posat pals a les rodes».

L’empresa Sercosa, gestora de la central hidroelèctrica de Xerta, ha recuperat el projecte presentat inicialment fa 25 anys per a construir tres nous assuts i centrals hidroelèctriques a l’Ebre català, a l’alçada de Garcia, Benifallet i Campredó. Un projecte en el que preveu invertir 125 milions d’euros per generar l’energia elèctrica equivalent al consum de 72.000 famílies a l’any, i que de retruc, podria suposar un important impuls per a la navegació fluvial. I és que la construcció d’aquests tres assuts permetria elevar la làmina d’aigua del riu, estabilitzar-la i garantir millors condicions per al pas de majors embarcacions i creuers fluvials, segons destaquen els promotors. Des de l’empresa s’explica que es produiria energia renovable i neta, i a la vegada es generaria un nou model de turisme fluvial de perfil europeu. L’avantprojecte de la concessió compta ja amb tots els tràmits realitzats i només li queda que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) el desencalle, perquè pugui rebre el vistiplau del Ministeri per a la Transició Ecològica.

El delegat de l’empresa a l’Ebre, Joaquim Vallés, explica que el riu Ebre ja és un riu artificial, amb embassaments des de fa molts anys, i continuarà sent-ho tire endavant el projecte o no.

«És curiós que la CHE i la PDE defensen el mateix, i és que no es puguen fer inversions a l’Ebre i en canvi sí a l’Aragó. La prova és que cada cop els Monegros són més verds. Per què la PDE no defensa que es puga usar d’una forma sostenible els recursos que el riu ens proporciona a Catalunya? A la CHE no interessa que Catalunya tinga recursos econòmics del riu», exposa.

Vallés afirma que un assut fluent en cap cas reté els sediments: «per això es diu així. No es pot comparar amb un embassament. És una qüestió simplement tècnica: l’assut de Xerta deixa passar pedres i fangs»-

El delegat apunta que prèviament a la presentació pública del projecte el passat mes de desembre ja s’havia fet una reunió amb la PDE per informar-los i havien acordat que «no s’hi oposarien fins tenir els informes ambientals».

Comentarios
Multimedia Diari