La PDE exigeix un informe clau en la lluita pel pla de conca a Agricultura

El moviment antitransvasista 'rebrà' dilluns el conseller Pelegrí, de visita a Tortosa, per reclamar-li un informe sol·licitat el 2014 pel Parlament que pot ser clau en la lluita contra el pla hidrològic de l'Ebre

19 mayo 2017 23:31 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Cansats d’esperar una resposta per la via oficial, una delegació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) intentarà el proper dilluns parlar directament amb el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, per reclamar-li d’un cop un informe que pot ser clau en la lluita contra el pla hidrològic de l’Ebre, que fixa uns cabals mínims insuficients per a l’Ebre català i una previsió desmesurada de nous regadius.

Es tracta d’un informe sobre les possibles afectacions del pla de conca sobre l’estat ecològic de l’espai natural del delta de l’Ebre, inclòs a una xarxa d’espais protegits en l’àmbit europeu dita Xarxa Natura 2000.

Instàncies europees han suggerit a la PDE que la presentació del document «pot ser de gran utilitat» en els diversos fronts oberts que té la plataforma per derogar el pla en vigor, apunta el portaveu del moviment, Manolo Tomàs.

De fet, el document no el demana la plataforma, sinó que forma part d’una moció aprovada pel Parlament de Catalunya la primavera de 2014, a instàncies d’ICV. La moció, entre d’altres, instava el Govern a revisar i actualitzar els plans de gestió dels espais inclosos a la xarxa i avaluar el seu estat de conservació un cop en vigor el pla de conca.

El mes de juliol de 2014, la PDE justificava la demora en la presentació d’una queixa a les instàncies europees per l’absència d’aquesta documentació.

Mesos més tard, a l’octubre, denunciava obertament la «manca d’interès» del Govern de la Generalitat en la lluita contra el pla de conca, ja que encara no havia aportat ni el pla de gestió dels espais del Delta inclosos dins la Xarxa 2000 ni l’informe sobre els efectes –presumiblement negatius– del pla de conca al delta de l’Ebre.

En aquella ocasió, la plataforma alertava que les conselleries d’Agricultura i Territori ni tan sols havien creat l’organisme coordinador de la Xarxa Natura 2000 a Catalunya, encarregat de redactar els informes, segons els antitransvasistes.

Així les coses, la plataforma ha demanat oficialment a través del delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, la reunió amb el conseller, aprofitant la seva visita el proper dilluns a la tarda per presidir la reunió del consell consultiu de la reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, on la plataforma no vol interferir.

La PDE vol visualitzar la seva presència amb una pancarta abans de l’acte i formular-li tres preguntes, «qui és el responsable de la Xarxa Natura 2000 a Catalunya, qui està redactant els informes i quan es presentaran», ha dit Tomàs al Diari.

El moviment ebrenc entén que el Govern ha de complir els acords del Parlament i no troba justificar aquest retard en l’entrega de la documentació. Els informes, abunda Tomàs, els podrien realitzar organismes independents o els mateixos serveis tècnics de la plataforma però la gestió de la Xarxa Natura 2000 a Catalunya «és una competència exclusiva de la Generalitat, i per tant s’espera que siguin ells qui realitzin els informes sol·licitats».

Si la resposta és negativa, s’adverteix, la plataforma portarà la qüestió a les instàncies europees, «ja que ens semblaria una irregularitat». De fet, consideren que el Departament d’Agricultura no ha demostrat «interès» a defensar els problemes que pateix el Delta pel pla de Conca. «És una manca d’interès que ens ofèn», tanca Tomàs.

Comentarios
Multimedia Diari