La PDE insta al nou Govern a revisar el model de regadius que preveu el Pla Hidrològic de l'Ebre

La plataforma celebra que administracions catalanes, com la Diputació de Lleida, refusin el pla de conca de l'Ebre

19 mayo 2017 20:38 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

ACN Tortosa .- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) confien que la política de l'aigua del nou Govern mantingui la mateixa defensa dels cabals ecològics dels rius, i en concret el del tram final de l'Ebre, i han animat el nou executiu català a "replantejar" els plans de regadius previstos. La portaveu de la PDE, Susanna Abella, ha destacat que administracions com la Diputació de Lleida "comencin a veure que el Pla de Conca de l'Ebre no és factible". La PDE començarà aquesta setmana a treballar en la denúncia contra la pla hidrològic que preveuen presentar al Tribunal Suprem i en les queixes que es faran arribar a la Comissió de Medi Ambient europea. També han fet una crida a "tota la societat catalana" per participar a la protesta del 7 de febrer.

La PDE ha celebrat que el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, hagi refusat el Pla Hidrològic de l'Ebre. "Comencen a veure que el pla de conca no és factible", ha destacat la portaveu Susanna Abella. "El que volem nosaltres és posar en evidència que calen cabals ecològics als rius però també que cal revisar el model d'agricultura que tenim sobre la taula perquè les 466.000 mil hectàrees previstes al pla de conca no són viables ni es poden portar a terme", ha afegit. Per a la portaveu antitransvasista aquest model de regadiu és un engany a la pagesia a la qual s'ofereix "unes expectatives de creixement que no són reals". "Que des de l'administració comencin a veure que cal ser més realista en aquest aspecte, ens sembla molt bé", ha apuntat.

Abella ha assegurat que la PDE està esperançada en què el nou model de gestió de l'aigua a Catalunya i el pacte nacional, que va anunciar i qualificar "d'urgent" el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, serveixin per refer els plans de regadiu previstos. La portaveu de la plataforma ha demanat també que hi hagi continuïtat en la reivindicació dels cabals ecològics, tot i els canvis en l'organigrama del Govern, i que es mantingui la mateixa defensa davant "la importància mediambiental" que suposa per al tram final del riu Ebre. També ha considerat "positiu" que Catalunya pugui tenir veu a les institucions europees si es constitueix l'estat propi català.

 

Denúncia i queixes en marxa

Justament aquesta mateixa setmana, i un cop tinguin sobre la taula el document del nou Pla de Conca de l'Ebre aprovat el passat divendres pel Consell de Ministres en funcions, començaran a preparar la denúncia que traslladaran al Tribunal Suprem i les queixes a la Comissió Europea (CE). "Començarem a avaluar punt per punt el pla i tornarem a denunciar el que ja vam denunciar perquè no ha canviat res substancial", ha remarcat Abella. Les queixes a Europa es basaran en els 40 punts d'acció que es van exigir en un document enviat per la CE al mes de març i que es consideren incomplerts.

 

Encenent motors

Abella ha fet una crida a tota la societat ebrenca i també a la catalana per sortir el 7 de febrer als carrers d'Amposta en la defensa del riu Ebre i del territori. "És una qüestió de justícia social perquè demanem el compliment de les normes europees. No demanen un tracte de favor sinó que es compleixin les normes europees que d'alguna manera ens avalen a tots", ha defensat.

 

Comentarios
Multimedia Diari