La PDE reclama canvis al nou pla de conca per garantir el futur del Delta

Fins al 30 d’octubre es poden presentar al·legacions al document de treball del pla hidrològic 2021-2027

18 octubre 2020 18:20 | Actualizado a 19 octubre 2020 05:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) demana a la ciutadania que prengui part en la seva lluita i presentin al·legacions individuals al document previ al nou Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre, que s’està preparant per al període 2021-2027.

Fins al 30 d’octubre hi ha temps per presentar davant la Confederació Hidrogràfica (CHE) aquestes al·legacions a l’Esquema provisional de Temes Importants de la demarcació de l’Ebre, actualment en procés de debat. Segons la portaveu del moviment social, Susanna Abella, l’objectiu és «fer palès els problemes greus de subsidència, regressió i erosió que està patint el Delta de l’Ebre», i que a l’entendre de la plataforma no queden contemplats ni compten amb solucions en aquest nou pla.

«Pel futur del nostre territori, pel futur del Delta, demanem que participeu i signeu les al·legacions», afirma Abella en un comunicat difós per les xarxes socials. El document es pot trobar a la web de la PDE i s’ha d’enviar posteriorment a la CHE, adreçat a la seva presidenta, Dolores Pascual.

Les al·legacions de la Plataforma fan referència a fer més resilient el Delta de l’Ebre, fixar uns cabals ambientals adients per garantir el bon estat del tram final de l’Ebre i la necessitat d’adaptar-se a les previsions del canvi climàtic.

La PDE denuncia que els estudis previs neguen la subsidència o enfonsament del Delta de l’Ebre i el condemnen en no preveure una gestió dels sediments que s’acumulen aigües amunt, retinguts als pantans de la conca. «La nul·la aportació de sediments condemna el Delta a desaparèixer baix les aigües de la Mediterrània».

També consideren que les actuacions d’emergència al perfil de la costa deltaica «són interessants a curt termini, però suposaran una malversació de diner públic si no van acompanyades d’una aportació de sediments, unit a un augment dels cabals del riu». Segons es detalla també a les al·legacions preparades pel moviment social ebrenc, la Confederació i el Ministeri per a la Transició Ecològica «tenen l’obligació de restablir el flux sedimentari de l’Ebre». Així, demanen un anàlisi exhaustiu d’aquest fenomen per aplicar posteriorment un pla integral de gestió dels sediments de la conca, amb unes actuacions i pressupost concrets.

Pel que fa als cabals ecològics, la Plataforma denuncia que la CHE els estableix amb informes interns «sense justificació tècnica». «No compleixen la Directiva Marc de l’Aigua, sinó que són els cabals resultants després d’un repartiment de l’aigua entre els futurs usuaris, amb una política d’expansió dels regadius», remarquen.

Així, demanen una revisió a fons dels cabals ecològics del tram final de l’Ebre, tenint en compte els criteris ambientals que garanteixin el seu bon estat ecològic a curt, mig i llarg termini.

Per últim, també demanen que es revise la previsió de creixement de nous regadius al llarg de la conca, tenint en compte la realitat actual i la futura arran, entre altres factors, del canvi climàtic.

Comentarios
Multimedia Diari