La PDE s'alia amb ONG europees per defensar els nivells ambientals

L'entitat demana a les institucions del territori que negocien, perquè ja han passat a un nivell que la PDE no pot assumir

19 mayo 2017 22:20 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Unes 200 persones es van llençar al riu Ebre, ahir diumenge, en la quinzena edició de la piraguada reivindicativa de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). A la seua arribada a Tortosa els participants van estendre diverses pancartes al mig del riu.

Una d’aquestes pancartes demanava respecte a les directives ambientals europees, una altra portava el lema ‘Rius amb aigua: rius vius’, i la tercera era de la campanya ‘Salvem lo Delta’, la qual reclama uns cabals ambientals perquè els sediments arribin al tram final del riu.

En acabar el recorregut, els participants a la piraguada Xerta-Tortosa van voler demostrar el baix cabal que du el riu Ebre, entrant-hi dins, per comprovar que l’aigua només els arribava a la cintura.

Una de les primeres persones sorpreses pel cabal «excepcionalment baix» que porta l’Ebre aquests dies és la responsable de la piraguada de la PDE, Mireia Palos. «És la primera vegada en quinze anys que l’embarcació de l’empresa que ens lloga les piragües no ens ha pogut acompanyar durant el trajecte, ja que hauria rascat el casc amb el fons del riu», explica Palos.

Com ha passat també els darrers anys, la piraguada ha coincidit amb les reivindicacions en l’àmbit europeu del Big Jump, amb actes a diferents rius per reclamar la seva bona conservació i protecció.

 

Aliances europees

Un dels portaveus de la PDE, Manolo Tomàs, va aprofitar l’acte d’ahir per avançar que estan a punt d’arribar a un acord «amb grans ONG mediambientalistes en l’àmbit europeu» que els donen suport amb la qüestió del cabal ambiental a l’Ebre.

A més, Tomàs s’ha referit a les mocions que aquests darrers dies estan passant pels plenaris de consells comarcals i ajuntaments ebrencs defensant els cabals ecològics que va acordar la Comissió per a la Sostenibilitat del passat 25 de juny.

Tomàs veu el text amb bons ulls i lamenta que no s’hagi fet abans. Així mateix, ha tornat a reclamar que les institucions que aprovin la moció es posin al capdavant de les negociacions amb Madrid. «Si serveixen per fer postures testimonials, jo crec que aquesta època ja ha passat, ara és el moment d’actuar», diu.

Manolo Tomàs aclareix que si la proposta de la Comissió per a la Sostenibilitat es presenta com una al·legació «és un error», i avisa que aquesta negociació ja «no la pot fer la PDE».

La Plataforma tenia prevista una nova mobilització, per al pròxim diumenge, 19 de juliol, amb l’objectiu de pressionar el Consell de l’Aigua de la Conca, que havia d’aprovar la revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre el dia 30.

Aquesta acció s’ha ajornat perquè la trobada del Consell es posposarà fins al setembre. «No tenia sentit fer la manifestació la setmana que ve quan la reunió es farà a finals de setembre», ha manifestat el portaveu, així que han decidit ajornar-la i adequar-la «al calendari que marca el Govern espanyol».

Mobilització útil

Malgrat això, Tomàs ha assegurat que «hi haurà mobilització, però quan tingui una utilitat». Així, ha exposat que si l’acord de la Comissió per a la Sostenibilitat l’accepta el Ministeri d’Agricultura, però no la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre(CHE), «es farà pressió per obligar la CHE que incorpori aquests cabals al Pla Hidrològic de l’Ebre».

Tot depèn, però, de les negociacions que hi pugui haver i de què passi amb l’acord de la Comissió. «Farem un seguiment, no abandonarem», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari