La Passió d'Ulldecona inicia la temporada amb un nou director

La temporada de representacions de l'obra sacra comença el diumenge 20 de març al Teatre Orfeó Montsià d'Ulldecona

19 mayo 2017 19:59 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Passió d’Ulldecona presenta dues novetats: la unificació escènica, estructural, literària i dramàtica, tant en la versió en català com en castellà, i el canvi en la direcció de l’obra, en mans de Josi Ganzenmüller.

El nou director compta amb més de 30 anys d’experiència i en porta 22 dirigint el grup Teatro de Guardia, de Benicarló, a més també va dirigir durant cinc anys el grup de teatre del Centre Cultural i Recreatiu d’Ulldecona.

Ganzenmüller arriba en substitució del director ulldeconenc Joan Martínez, que ha deixat la direcció per motius personals, amb ganes de «donar-li un ritme més cinematogràfic a la funció, fins i tot, hi ha moments en què es poden veure dues accions paral·leles a la vegada, com si es tractés d’una pel·lícula», explica Josi Ganzenmüller.

La unificació d’escenes i textos permet que els actors s’hagin d’aprendre el mateix text en català i en castellà i no dos guions diferents, com passava abans. «Per als actors és més fàcil perquè les rèpliques, el lloc i els altres elements són els mateixos i només canvia la llengua», apunta el director.

L’actual Passió d’Ulldecona naix el 1955 de la mà de Josep M. Rafí i Poblet. Després d’interpretar diversos textos refosos, l’any 1964 s’estrenà la versió en castellà. El 1993 el text es compaginà amb un nou text en català de Jaume Vidal i Alcover i, a partir de 2014, s’estrenà la versió catalana del dramaturg Ignasi Roda.

Es presenta un espectacle de la vida i obra de Jesús ple de dinamisme teatral, on la seqüenciació de les escenes fa que l’espectador estigui immers en una història plena de tendresa, desesperació, emoció, tensió, alegria, que no deixa ningú indiferent.

De generació en generació

Les darreres juntes del Patronat i els directors de la Passió han sabut implicar bona part de veïns del poble en la representació de l’obra. Els joves també s’apropen a l’entitat per tenir un paper d’acord amb les seues possibilitats d’assajar i sortir a l’escenari.

El mateix es podria dir dels actors amateurs adults que intervenen a la Passió, 150 actors i figurants. Fins i tot, famílies senceres participen en cadascuna de les sessions que es posen a escena.

És el cas de Sígfrid Rodríguez, que interpreta Jesús en les dues versions de la Passió. «El meu pare fa de Sant Pere, mon germà és Sant Joan, també el Messies és un membre de la família, a més, enguany, introduïm els meus germans menuts, un fent de ceguet i l’altre de xiquet del poble», comenta. És el tercer any que encarna la figura de Jesús i espera poder seguir fent aquest paper durant molt de temps més. Els aplaudiments l’esperonen a seguir i fer-ho cada vegada millor.

Les anècdotes que recorda Rodríguez li han passat durant la crucifixió, «l’any passat vaig fer de Jesús l’últim dia en castellà i quan m’anaven a clavar a la Creu em pregunten si volia els claus dins o fora, els vaig dir que fora, però, llavors no hi arribava i vaig fer tota l’escena a pols, mantenint l’equilibri. Vaig acabar amb unes agulletes terribles, si em deixen cinc minuts més, caic, però vaig poder aguantar».

Les representacions en català seran el 20 de març i el 3 d’abril. L’obra en castellà es farà el 10, 17, 24 d’abril i 1 de maig, sempre a les 16.30 hores, al Teatre Orfeó Montsià d’Ulldecona.

Comentarios
Multimedia Diari