La Passió d'Ulldecona surt a escena

Un total de 85 actors, tots ells 'amateurs', van escenificar ahir a la tarda la primera de les vuit representacions previstes, en llengua catalana i castellana, del text religiós propi de Setmana Santa

19 mayo 2017 23:17 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una hora abans de la primera representació de la Passió d’Ulldecona 2015, els actors –tots amateurs– van arribant al Teatre Orfeó Montsià; els tècnics ho han fet ben d’hora al matí per polir els últims detalls. Hi ha nervis per l’estrena de la nova temporada, corredisses pels passadissos, però també confiança per l’experiència acumulada en la interpretació de l’obra, tot un símbol per a la vila d’Ulldecona.

A la sala de maquillatge, mentre joves i grans fan cua asseguts esperant que arribi el seu torn, Sífrid Rodríguez, el ‘Jesús’ del text en català, és l’objecte d’atenció de les maquilladores. Té 28 anys, viu i treballa a la vila i té un fill menut.

«Vaig començar fent de poble als dos o tres anys, després vaig interpretar molts papers fins que per qüestions d’estudis ho vaig deixar». Ara ha tornat a la família del Patronat de la Passió amb un paper principal. «Estic nerviós, ho haig d’admetre», explica un cop acabat de maquillar.

A la sala del costat, Sílvia Peralt, responsable del vestuari s’encarrega que tot estigui en ordre amb l’ajuda de les seves companyes. «Els nervis són diferents dels dels actors i actrius. Intentem que tots estiguin ben vestits i no falti cap detall», apunta. «Els actors ja saben quina roba els hi pertoca, un cop se la posen, nosaltres hi afegim tots els complements perquè quedi perfecte».

La Passió d’Ulldecona és una de les representacions de la passió de Crist històriques a Catalunya conjuntament amb les d’Olesa de Montserrat, Esparreguera i Cervera. En el seu cas, es representa de manera continuada des de 1955, amb la participació avui d’unes 140 persones, de les quals 85 són actors.

Un dels més veterans és Joan Baptista Vericat, ara tramoista, que hi participa des de 1955, és a dir, des del primer dia. «Tenia 12 anys». Ell ha viscut la llarga evolució de l’espectacle des de fa sis dècades. «Ha canviat tot, en els focus, decorats, vestuari, so, les llums i en el públic». Al principi, continua, hi havia ple cada diumenge, «ara no tant». «La temporada de l’any 1956, per exemple, va venir tot el Seminari de Tortosa en ple», recorda.

Ara l’afluència no és tan massiva, un fet extrapolable a la resta de passions històriques, amb una particularitat en el cas d’Ulldecona. «Atesa la nostra proximitat amb Castelló, València i també l’Aragó, tenim més públic en les representacions en castellà que no pas en català», explica Jaume Coll, membre del Patronat. «Amb tot, mantenim una aposta clara per atraure més públic català», afegeix.

De fet, la temporada inclou tres representacions en català, els dies 15, 22 i 29 de març, i cinc en castellà, el 3, 12, 19,26 d’abril i 1 de maig. Sempre a les 16.30 hores, amb una durada de tres hores. Turisme d’Ulldecona ofereix packs per als visitants que inclouen, a banda de l’entrada a la Passió, una visita guiada, tast d’olis i dinar en un restaurant.

Comentarios
Multimedia Diari