La Plataforma del Sénia celebra la reprovació del Castor a l'Europarlament

L'entitat, que continua preparant la denúncia davant Brussel·les, confia que la votació al plenari d'abril serveixi perquè els partits es defineixin al respecte

19 mayo 2017 23:20 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha celebrat la reprovació del projecte Castor d'aquest dilluns al Parlament Europeu i ha retret al PP que intentés retirar la menció al magatzem de gas submarí del text per acabar votant-hi en contra. L'informe sobre l'activitat anual del Banc Europeu d'Inversions (BEI), elaborat per l'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun i aprovat al comitè d'Afers Econòmics, es converteix en la primera objecció comunitària formal al fracassat projecte de magatzem de gas submarí. La Plataforma creu que la seva votació al ple, el pròxim abril, servirà per definir el posicionament dels partits davant un fiasco que pot costar 5.000 milions a la ciutadania.

"És una bona notícia saber que a Estrasburg -una de les dos seus de l'Eurocambra- tots els partits menys el PP han votat en contra. No entenem, però, com un partit, per molt que hagi autoritzat pagar els diners a l'empresa, pot dir que només aprova el document traient les referències al Castor. Ens ha generat més de 1.000 terratrèmols i haurem de pagar més de 4000 milions d'euros", s'ha queixat el portaveu del moviment social, Evelio Monfort, sobre el posicionament dels conservadors espanyols davant l'informe d'Urtasun.

Reconeix que es tracta d'un primer pas dins de les institucions europees, que fins aquests moments s'han mantingut totalment al marge del projecte, les seves conseqüències -sísmiques i econòmiques- i les queixes ciutadanes, malgrat haver garantit el seu finançament a través d'una emissió de bons de 1.400 milions d'euros emparada pel BEI.

El text aprovat ara, recorda que aquesta operació en cap moment va tenir en compte "els riscos d'un increment de l'activitat sísmica associats amb la injecció de gas, tot i l'existència d'estudis que alerten clarament dels perills potencials". També reclama a la Comissió i al mateix BEI "prendre accions per evitar que Espanya hagi de pagar 1.300 milions d'euros en compensació per un projecte desastrosament avaluat".

Pessimista sobre la possibilitat que l'informe d'Urtasun pugui acabar sent aprovat pel ple del Parlament Europeu el pròxim mes d'abril, Monfort creu que la seva votació pot acabar deixat en evidència els partits polítics espanyols just abans del nou cicle electoral. "No estic convençut que aquest segon pas s'aconsegueix. Però servirà per saber quins partits voten a favor i quins en contra. Molta gent haurà de pagar fins q acabi. Venen les municipals, les autonòmiques i les estatals: seria bo saber qui està a favor que paguem 650 euros persona", ha abundat.

La Plataforma, que ja ha tramès al BEI el resultat de la votació i li recorda que no ha complert el seu compromís de respondre les queixes presentades, preveu aquest divendres mantenir una trobada amb Urtasun. El moviment social continua treballant per presentar una denúncia davant la Comissió Europea en contra del projecte Castor i aconseguir forçar la marxa enrere al pagament d'una "subvenció encoberta" a una empresa privada.

Comentarios
Multimedia Diari