La Plataforma del Sénia reclama des del Parlament que l’Estat desmantelli Castor

L'entitat també demana que els pagesos afectats pel pas del gasoducte per les seves finques puguin recuperar els terrenys

26 noviembre 2018 19:12 | Actualizado a 30 noviembre 2018 13:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La comissió d’investigació del projecte Castor al Parlament de Catalunya ha escoltat aquest dilluns la veu del territori afectat pels terratrèmols que va provocar el magatzem de gas ara fa cinc anys, de la mà dels membres de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i l’exalcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat.

El seu relat ha incidit en el despropòsit que ha suposat tot el projecte gasista, des de la fase de planificació fins a l’execució de les obres i molt especialment la injecció de gas al subsòl marí, que va provocar fins un miler de sismes a la zona entre els mesos de setembre i octubre de l’any 2013, a més de la posterior indemnització a la concessionària Escal UGS per un import de 1.350 milions d’euros.

«Va ser una instal·lació mal feta, mal dissenyada i sobredimensionada, impulsada per una empresa (Escal UGS) que no tenia cap experiència prèvia en la matèria», ha afirmat la portaveu de la Plataforma, Cristina Reverter. En aquest sentit, el també portaveu del moviment, Evelio Monfort, ha recordat l’informe de l’Observatori de l’Ebre que anys abans ja va advertir dels perills que suposava injectar gas a una zona de falles submarines. 

Així, els activistes han reclamat novament el desmantellament complet de totes les instal·lacions (plantes marina i terrestre, i gasoducte), que actualment es troben  en hivernació a càrrec d’Enagas, i la reversió de les propietats als pagesos afectats per les expropiacions de terrenys per on discorre el gasoducte. 

El patiment dels veïns

El que era Alcanar d’Alcanar durant l’arrencada del projecte ha demanat als parlamentaris que treballin  i «facin tot el que convingui perquè un malson com aquell no torni a passar» i es posi punt i final al projecte de forma definitiva, tot recordant el malestar i patiment que van viure els veïns dels municipis afectats pels sismes durant les jornades incertes en que es van produir, especialment a la nit.

Així, ha qualificat «d’indignants» unes declaracions de Florentino Pérez, president de la constructora ACS (empresa propietària en un 66 per cent d’Escal UGS), en les que va negar que els ciutadans haguessin percebut els terratrèmols, el major dels quals va arribar a 4,3 graus en l’escala de Richter. 

Montserrat i els membres de la Plataforma del Sénia també van incidir en les conclusions de l’informe del MIT ( Massachusetts Institute of Technology) que vincula directament les injeccions de gas de Castor amb els terratrèmols, i del perill que nova activitat a la zona pogués acabar provocant un sisme encara major, de fins a 6,8 graus. 

També recorden el cost milionari que suposa el manteniment anual de les instal·lacions, que el Tribunal Suprem ha sentenciat ara que no es pot fer recaure en les factures dels consumidors del gas. 

Comentarios
Multimedia Diari