La Plataforma en Defensa de l'Ebre alerta d'un nou transvasament a Cantàbria

El moviment social insta la Generalitat i els ajuntaments de les Terres de l’Ebre que s’hi oposin i demana que es convoqui de nou la Comissió per a la Sostenibilitat

27 junio 2020 09:30 | Actualizado a 30 junio 2020 09:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) reclama a la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de les Terres de l’Ebre que s’oposin de forma contundent a la proposta d’un nou transvasament d’aigua de l’Ebre, en aquest cas cap a Cantàbria. El Ministeri per a la Transició Ecològica i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE)tramiten una nova transferència, de 4,99 hectòmetres cúbics d’aigua, a la que ha de donar llum verda definitiva el Consell de Ministres.

La Junta de Govern de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha avalat el projecte amb els únics posicionaments en contra del Govern d’Aragó i de l’Ajuntament d’Alcanyís, mentre que des de Catalunya no s’hi van oposar.

La proposta d’acord de la Junta de Govern de la CHE del passat 18 de juny recull l’autorització per una transferència «de caràcter indefinit i d’un màxim anual de 4,99 hectòmetres cúbics des de l’embassament de l’Ebre cap a la ciutat de Santander. La petició és per «cobrir el dèficit d’aigua en períodes secs» de la xarxa d’abastament de nombroses poblacions càntabres, entre elles Santander, a través de la denominada «autovia de l’aigua».

Segons afirma el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, aquest nou transvasament respon «a criteris de creixement urbanístic i no de necessitats reals d’abastament d’aigua de la ciutat». En tot cas, per al moviment social ebrenc es tracta d’una mostra que l’actual govern «continua gestionant la conca de l’Ebre amb criteris mercantils i no mediambientals» i que avança la implantació del model del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), de minitransvasaments, transferències ‘puntuals’ i nous regadius i embassaments que van en detriment d’uns cabals ecològics suficients per al bon estat ambiental del riu.

Des de la PDE reclamen a la Generalitat que convoqui la Comissió per a la Sosteniblitat, com a òrgan on s’agrupen institucions, entitats ambientalistes i socioeconòmiques del territori, a més d’experts i científics, per tal de fer front comú contra aquesta nova amenaça, que arriba en un moment de màxima debilitat del delta de l’Ebre després dels estralls del temporal Glòria, el passat mes de gener.

Per a Manolo Tomàs, resulta vital per al Delta que el riu disposi de cabals suficients i aporti sediments a la desembocadura. «Aquesta ha de ser la lluita, però de moment sembla que les prioritats són portar camions d’arena d’un lloc a un altre», afirma en referència a les obres d’emergència que s’estan duent a terme per refer la barra del Trabucador, trencada en diverses ocasions en els últims mesos.

«Fem un crit d’alerta perquè algú faci alguna cosa, les administracions ebrenques i catalanes s’han d’oposar a aquest tipus de transvasaments i sembla com si la qüestió no anés amb nosaltres», critica Tomàs. I és que segons el portaveu del moviment, «ara és Santander però no tardarem molts mesos en què passi el mateix amb el canal Segarra- Garrigues». «Ve molt de polític al Delta fer-se a la foto i fan declaracions molt interessants però no serveixen per a res. Si les institucions ebrenques no actuen, ho tornarem a fer la societat civil», sentencia.

El Consell del Baix Ebre també insta a convocar la Comissió per a la Sostenibilitat

El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat per unanimitat una moció del grup de Movem Terres de l’Ebre que s’oposa a aquest transvasament a Cantàbria, i insta la Generalitat a convocar la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre. «S’afegeix més pressió sobre uns recursos que són cada vegada més escassos i a més aquest transvasament suposa un nou cop a les peticions perquè el delta de l’Ebre dispose d’un cabal ambiental adequat», ha dit el portaveu de Movem, Jordi Jordan. El ple també ha aprovat, per unanimitat, una altra moció de Movem que insta el Govern a situar la seu de l’Agència Catalana de la Natura a les Terres de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari