Más de Ebre

La Plataforma en Defensa de l'Ebre, contra el nou Pacte Nacional de l'Aigua

Un any després de la gran manifestació a Amposta contra al pla de conca, emprèn una nova etapa d´oposició al PHN i el transvasament

M.Millan

Whatsapp
El riu Ebre al seu pas per Tortosa. Foto: Joan Revillas

El riu Ebre al seu pas per Tortosa. Foto: Joan Revillas

L’assoliment d’un gran PacteNacional de l’Aigua és una de les principals prioritats del Ministeri de Medi Ambient per aquest mandat. Així ho ha refermat la ministra Isabel Garcia Tejerina en una compareixença a la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat. Per a Tejerina, aquest Pacte Nacional de l’Aigua «ha d’assegurar un ús eficaç, solidari i integrat del recurs», amb el màxim consens possible entre els partits , les comunitats autònomes i els usuaris. El pacte ha de servir a més per a l’elaboració d’un no Pla Hidrològic Nacional i una reforma de la Llei d’Aigües, segons la ministra.

Uns plans de l’Estat contra els que la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ja ha iniciat una nova etapa de la seva lluita. Denuncien des del moviment social ebrenc que aquest nou PHN inclourà el temut transvasament de l’Ebre, tot i que no a través d’una gran infraestructura (com era el pla del PPl’any 2001), sinó «de la mercantilització de les concessions d’aigua dels regants». «El pacte determinarà conques excedentàries i deficitàries i, a través de la modificació de la Llei d’Aigües, els regants que tinguin concessions amb sobrants podran vendre els seus recursos, els quals els transportaran a través de canals com el Xerta-Sénia o el Segarra-Garrigues», afirma el portaveu Manolo Tomàs.

El moviment emprèn aquesta nova lluita quan encara està en marxa l’oposició al pla hidrològic de la conca de l’Ebre.

Un any després de la gran manifestació de la Plataforma a Amposta i de la visita dels eurodiputats al Delta de l’Ebre, la Comissió Europea encara ha de determinar sobre la revisió del pla de conca. També continua el seu curs el recurs contra el pla presentat al Tribunal Suprem. Els portaveus de la PDE troben a faltar més suport en aquesta lluita de la Generalitat i les institucions de les Terres de l’Ebre. «Fa un any la lluita per l’Ebre es va convertir en una qüestió de país, però ara trobem a faltar el treball i la implicació de les nostres intitucions en aquesta problemàtica», denuncia Tomàs.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También