La Plataforma en Defensa de l'Ebre denuncia 'l'inici del transvasament a Barcelona'

Alerta al moviment social pel projecte que portarà aigua del Segre a 31 pobles de Lleida, Tarragona i Barcelona

19 mayo 2017 16:07 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’acord per portar aigua del Segre a 31 poblacions de Lleida, Tarragona i Barcelona a través del Canal Segarra-Garrigues ha fet saltar totes les alarmes a la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). El moviment social hi veu un primer pas en la intenció del Govern català per fer «un transvasament des del principal afluent de l’Ebre cap a l’àrea metropolitana de Barcelona».

Algunes de les poblacions que s’abastiran d’aigua estan fora de l’àmbit de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (pertanyen a les conques internes de Catalunya), de manera que formalment ja es durà a terme un petit transvasament entre conques (concretament, de 0,62 hectòmetres cúbics anuals) amb aquest projecte, segons denuncien des de la PDE.

Des de la Generalitat, el conseller de Territori, Josep Rull, ha qualificat l’ acord d’històric per aquesta zona del país, a les comarques de la Segarra, l’Urgell, l’Anoia i la Conca de Barberà, que des de fa més de 20 anys arrossega problemes de subministrament d’aigua. I és que algunes localitats fins i tot han hagut de recórrer en algun moment puntual a camions cisterna per tal d’assegurar l’aigua potable als seus veïns.

D’aquí a tres anys i després d’una inversió de 21 milions d’euros per a construir una nova xarxa de transport i abastament de 122 quilòmetres, podran disposar d’aigua del Segre provinent de l’embassament de Rialb.

«Han generat una expectativa a 31 municipis perquè es puguin connectar al Segarra-Garrigues i alguns puguin suplir les seves mancances d’aigua. Han aconseguit la complicitat d’aquestes poblacions que aglutinen més de 45.000 persones i això dificulta qualsevol denúncia mediambiental o des de les Terres de l’Ebre contra aquest transvasament, perquè suposaria a una probable confrontació territorial», ha afirmat el portaveu de la Plataforma, Manolo Tomàs.

Des de la Plataforma en Defensa de l’Ebre també denuncien el que consideren un doble llenguatge de la Generalitat, «que per una banda s’implica en la lluita per a què el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre garanteixi un cabal ambiental suficient per aturar la subsidència del delta de l’Ebre, mentre que, per l’altra, impulsa i finança interconnexions a les conques internes catalanes en benefici de les grans urbs, i en detriment de les àrees rurals de Lleida i les Terres de l’Ebre».

Recels a Múrcia i València

L’anunci d’aquest projecte ha revifat també les demandes de territoris com la Comunitat Valenciana i Múrcia, on els regants continuen reivindicant el transvasament d’aigua del riu Ebre com a principal solució als seus dèficits hídrics crònics.

Comentarios
Multimedia Diari