La Plataforma en Defensa de l'Ebre reclama solucions definitives per al Delta

La Campanya pels Sediments exigeix un pla de gestió dels sediments de Riba-roja als pressupostos del 2020

23 enero 2020 12:03 | Actualizado a 24 enero 2020 11:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma en Defensa de l'Ebre fa una crida a "trobar solucions definitives" comptant "amb els actors socials"

La Campanya pels Sediments exigeix un pla de gestió dels sediments de Riba-roja als pressupostos del 2020

ACN Barcelona .- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha reclamat en un balanç de les conseqüències del temporal Gloria al Delta de l'Ebre que es deixi participar "als diferents actors socials" en les "propostes i debats" que han de servir per poder trobar "solucions definitives". L'entitat demana als representants polítics que siguin "curosos en les seves decisions" que han de tenir en compte que el riu necessita "aigua i sediments". "No ens voldríem trobar, passat un temps, una altra vegada en una situació d'abandonament", adverteixen. Per la seva banda, la Campanya pels Sediments (CS) reclama que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre redacti i posi en marxa un pla de sediments a ser transferits des de l'embassament de Riba-Roja cap al Delta de l'Ebre. Exigeixen que els pressupostos del 2020 contemplin aquest pla i que hi hagi una "partida permanent".

La plataforma lamenta els danys i afectacions que pateixen els sectors socials i econòmics de les Terrres de l'Ebre i no descarta que un episodi com el Gloria, que vinculen al canvi climàtic, pugui tornar a passar. Apunten que davant l'ecosistema "singular, vulnerable i fràgil" del Delta de l'Ebre fa anys que adverteixen de "la indiferència, quan no oblit" de les administracions pel que fa a la seva protecció.

Denuncien "especialment" la política i la gestió de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i del Ministeri de Medi Ambient del govern espanyol que han "ignorat històricament la problemàtica del tram final de l'Ebre". La PDE exposa que "la debilitat del Delta de l'Ebre ve donada per la sobreexplotació del Riu" que aguanta "molta pressió".

Una partida permanent pels sediments

Els ajuntaments i les associacions de regants estan plantejant un pla d'acció al litoral deltaic, segons ha apuntat la Campanya pels Sediments. L'entitat reclama al Ministeri per a la Transició Ecològica  "una partida permanent per a que hi hagi una institucionalitat que gestioni els sediments de forma regular". L'entitat considera "una mesura d'urgència necessària" aportar sorres provinents de llocs del Delta com la platja del Serrallo o la Badia del Fangar cap a zones del Delta afectades per regressió però demana estudiar-ne l'impacte ambiental.

Demanen recuperar el consens que l'entitat impulsa des del 2015 i que va facilitar que el 2016 els ajuntaments, al 2017 el Parlament de Catalunya i al 2018 el Congrés dels Diputats impulsessin diverses iniciatives, per reclamar per als pressupostos del 2020 una partida per redactar un Pla de gestió dels sediments de l'embassament de Riba-Roja, ja que "tots els experts coincideixen que és el millor lloc per on començar a gestionar els sediments dels embassaments".

Comentarios
Multimedia Diari