La Plataforma en Defensa de l’Ebre torna a la lluita contra el pla hidrològic

Plantegen noves mobilitzacions a partir de la tardor, si la pandèmia ho permet, per fer sentir la veu del territori

06 julio 2021 16:42 | Actualizado a 06 julio 2021 16:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) torna a estar en peu de guerra pel nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre per al període 2021-2027, que ara es troba en exposició pública i al qual es poden presentar al·legacions. El moviment social està analitzant l’extens document per fer-hi les seues aportacions i plantegen recuperar les mobilitzacions de cara a la tardor, si la pandèmia ho permet. «Venen temps dolents, caldrà moure’ns i la força de les Terres de l’Ebre està al carrer», afirma el portaveu del moviment Manolo Tomàs. 
Al parer de la Plataforma, el pla s’ha venut com un avenç pel que fa a la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, «quan no és així en absolut». Una de les novetats del document és que estableix cabals ambientals per a la majoria de rius de la conca, però manté els que hi havia per al tram final del riu -considerats insuficients des de les Terres de l’Ebre- «i deixa a zero el del Siurana», en espera de la concertació amb l’Agència Catalana de l’Aigua. 
Així, alerten que la falta de cabals suficients està agreujant la  salinització que pateix el Delta i que poc a poc puja aigües amunt, afectant ja per exemple l’abastament d’aigua de la ciutat d’Amposta. 

Regadius

Pel que fa als regadius, contempla  47.000 noves hectàrees (lluny de les 400.000 de plans anteriors) però continuen sent sobredimensionades al parer de la Plataforma, que alerta dels possibles usos dels excedents de les concessions per a transvasar.  
En aquest sentit, el també portaveu Joan Antoni Panisello detalla que el mateix pla ja estableix uns sobrants per al futur regadiu del Xerta-Sénia, ja que la concessió és de 72 hectòmetres cúbics anuals però es preveu un consum de 54 hectòmetres.  L’altre regadiu al punt de mira de la PDE és el Segarra Garrigues. 
Des del moviment social lamenten que Catalunya sigue la segona comunitat de la conca hidrogràfica amb més demanda de nous regadius, només per darrera de l’Aragó; i reclamen un canvi de rumb al nou govern de la Generalitat.  També reclamen a l’executiu català més fermesa davant l’Estat en les negociacions en matèria hídrica i pel pla de protecció del Delta que està ultimant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. 
El nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre assumeix aquest pla de protecció del Delta, amb projectes per valor de vora 18 milions d’euros, però des de la PDE lamenten que siguen, en la seva majoria, estudis. «No podem passar sis anys més fent estudis», lamenta Tomàs. En aquest sentit, reclamen actuacions per facilitar el trànsit de sediments des dels embassaments, on queden retinguts, fins a la desembocadura. «No ens podem quedar en accions al litoral, calen actuacions integrals», remarca. 
Els membres de la Plataforma estan analitzant a fons el document a exposició pública, amb el suport d’experts, per presentar les seves pròpies al·legacions.  «Però la nostra activitat  no ve marcada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’Estat espanyol, així que a banda de treballar en les al·legacions, pensem que cal sortir al carrer i tornar a mostrar la nostra força i el nostre rebuig a l’espoli del riu Ebre», remarca per la seva banda la portaveu Matilde Font. 

Comentarios
Multimedia Diari