La Reserva de la Biosfera de l’Ebre arrenca el pla de gestió

Després de crear la marca Reserva de la Biosfera, segell de què ja disposen 115 empreses, i un web i una app, ara l’equip treballa en un projecte ecoturístic internacional

16 julio 2017 17:50 | Actualizado a 16 julio 2017 18:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre van rebre el 2013 la distinció de Reserva de la Biosfera, atorgada per la UNESCO. És un segell de reconeixement mundial que permet difondre els valors naturals del territori i els productes i serveis elaborats d’acord amb criteris de sostenibilitat i respecte al medi ambient. Les reserves de la biosfera són territoris que tenen l’objectiu d’harmonitzar la conservació de la diversitat biològica i cultural i el desenvolupament econòmic i social a través de la relació de les persones amb la natura.

A les Terres de l’Ebre fou clau per obtenir la distinció l’existència de dos parcs naturals dins l’àmbit de la reserva, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural dels Ports. Convé no oblidar el ric patrimoni històric i cultural de les Terres de l’Ebre, des de les pintures rupestres de la prehistòria fins a la xarxa d’espais de la batalla de l’Ebre, passant pel llegat dels ibers, els romans o els andalusins. Tot plegat configura una oferta única i diferenciada al llarg de tot l’any, cada cop més apreciada pels visitants.

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) és l’organisme tècnic que gestiona la Reserva de la Biosfera, com a Oficina Tècnica, amb una àrea pròpia dintre de la seua estructura, transversal a la resta d’àrees existents al COPATE: Salubritat Pública, Assistència Tècnica Municipal (Sanejament i Eficiència energètica), Gestió de Residus, Entorn natural i territori.

Projectes fets i per fer

La setmana passada, en la reunió del Consell Consultiu de la Reserva, la consellera Meritxell Serret va detallar que el Departament d’Agricultura de la Generalitat, a través de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, aportarà 30.000 euros per al foment de l’activitat agroforestal dins de les línies del Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera de les Terres de l’Ebre.

El coordinador tècnic de la Reserva, Josep Aragonès, ha valorat positivament aquesta notícia. Aragonès explica que la Reserva de la Biosfera ja disposa del seu pla de gestió. «S’ha fet d’una forma molt consensuada, al llarg d’una vintena de reunions. Hem intentat ser el màxim de realistes possible i creiem que el pla ho és», valora. Aquest pla, obligat per la UNESCO, ha de complir amb l’objectiu de protegir la biodiversitat, contribuir al desenvolupament local i transmetre coneixements.

«El pla també té l’objectiu estratègic de constituir-nos com un instrument al servei del territori, de les quatre comarques i 52 municipis. Les Terres de l’Ebre són molt idiosincràtiques però molt diverses i aquest ha de ser un projecte col·lectiu de tots», argumenta Aragonès. «La nostra complexitat i diversitat que pot ser el nostre problema l’hem de saber aprofitar».

Tal com detalla el tècnic, la part estratègica del pla consisteix en el fet que la Reserva esdevinga un instrument que cree un relat del territori. «Hem de tenir clar cap a on anem i què ens diferencia dels altres». Així mateix, la Reserva ha de servir per «coordinar i aixoplugar projectes que troben el seu sentit dins del context de la Reserva». Un exemple podria ser l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre, presentat darrerament. «Hem de generar espais de trobada i debat entre administracions i administrats. Això és molt necessari: una governança en xarxa».

Paral·lelament a la redacció d’aquest pla de gestió, l’equip de la Reserva ha anat implementat diverses accions i projectes, com ara la creació de la marca. «Ens va costar molt i som de les poques Reserves de l’Estat espanyol amb marca», explica el coordinador.

Productes ecoturístics

El segell s’atorga a les empreses (de sectors tan diversos com ara agroalimentàries, de serveis turístics, de restauració, d’artesania...) que ho sol·liciten i que promoguen els valors de la Reserva, i aquesta els ofereix més visibilitat.
«Som un territori amb valors patrimonials i naturals molt importants, i amb el compromís social per conservar-lo i gestionar-lo correctament», apunta Aragonès.

Una altra de les destacades accions que ha emprès la Reserva és disposar d’una potent web (ebrebiosfera.org) i d’una aplicació mòbil. Allà es poden trobar les empreses amb segell, rutes pel territori natural i el patrimoni que es pot trobar i visitar.

La creació de la web i l’aplicació s’ha portat a terme amb la Col·laboració de la Direcció General de Turisme i la Diputació de Tarragona.De cara al futur, el coordinador tècnic destaca com a voluntat treballar desglossant els objectius del pla de gestió. Aragonès avança al Diari que també estan col·laborant amb la Unió Internacional de Conservació de la Natura per tal de portar a terme un projecte de productes ecoturístics al delta de l’Ebre, orientat als turistes internacionals. Hi inverteixen 40.000 euros, i la seua resolució es farà pública d’aquí a uns mesos. 

Comentarios
Multimedia Diari