La Ribera aposta pel turisme al voltant del riu

El projecte ‘Camí de Sirga, camí de riu’ aconsegueix una nova subvenció, ara del Pla de Foment Turístic, per desenvolupar l’oferta del GR-99 que ressegueix l’Ebre

02 noviembre 2018 11:58 | Actualizado a 05 noviembre 2018 11:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Actualment la indústria representa un 81 per cent de l’economia de la comarca de la Ribera d’Ebre, en el qual el sector nuclear n’és el 95 per cent. Davant el futur acabament de la vida útil de la central d’Ascó (encara per concretar), a la comarca es treballa ja per diversificar l’economia, impulsant el turisme, els productes agroalimentaris o el comerç, a través per exemple del programa Ribera de l’Ebre Viva. 
En el marc del sector turístic, s’està desenvolupant el projecte ‘Camí de Sirga, camí de riu’, al voltant del GR-99 i el riu Ebre al seu pas per la comarca per desenvolupar el senderisme i el turisme de natura. 

La Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Turisme, acaba de concedir una subvenció de 207.571,94 euros al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre per realitzar noves actuacions de millora en el sector turístic, que es destinaran a aquesta iniciativa. L’objectiu és convertir els tres trams riberencs del camí de llarg recorregut GR-99, en total 70 quilòmetres (tram 37, 38 i 39), en un camí accessible que uneixi la comarca de nord a sud, sense les actuals interrupcions per manca d’adaptació a un públic familiar o amb mobilitat reduïda, tot posicionant la comarca en l’àmbit del senderisme i el cicloturisme.

Tot plegat permetrà senyalitzar diversos punts del GR-99 i subrutes que parteixen del mateix sender amb afectació als 14 municipis de la Ribera d’Ebre, entre els quals la senyalització turística i urbana de Miravet, la ruta de les ermites de la Torre de l’Espanyol i l’accés al camí de Sebes a Flix. Igualment, es rehabilitaran i es millorarà l’accessibilitat dels punts conflictius del Camí, com el Pas de l’Ase a Ascó o el tram de Riba-roja d’Ebre. 

‘Mapping’

Una part del pressupost es destinarà a promocionar la Ribera d’Ebre i a crear un producte turístic innovador: un mapping comarcal que expliqui els actius turístics i paisatgístics d’aquesta àrea, projectant animacions i imatges en els edificis patrimonials més emblemàtics de la comarca, creant així una ruta itinerant per promocionar i atraure nous visitants al territori. 
El projecte té un pressupost global de 415.143,88 euros, dels quals la meitat estaran subvencionats pel Pla de Foment Turístic. A més, les actuacions estan incloses també en el projecte comarcal del fons europeu FEDER que s’està desenvolupant a la comarca, amb la qual cosa entre tots dos ajuts queden sufragats un 91,3% de la inversió prevista en actuacions supramunicipals a Camí de Sirga, Camí de Riu, alliberant d’aquesta despesa als ajuntaments de la comarca, que tan sols han de fer front a 36.024,88 euros. 

Set municipis

Aquesta inversió se suma al més d’un milió d’euros d’actuacions que de forma paral·lela ja s’estan executant amb el FEDER en set municipis de la Ribera. Entre aquestes actuacions paral·leles hi ha l’adequació i millora de l’últim tram del camí d’accés a peu al castell de Miravet , la creació d’un punt d’informació turística a Móra la Nova, l’adequació d’una sala d’activitats i exposicions temporals al Centre d’Interpretació Ca Don Joan de Vinebre, la restauració paisatgística del vessant del castell d’Ascó, un Centre d’Atenció als Visitants de la Torre de l’Espanyol, la recuperació de la Baixada de la Barbulla a Riba-roja d’Ebre, o la construcció d’una passera de vianants sobre el barranc de Faneca per donar continuïtat al GR-99 per Móra d’Ebre, entre d’altres. 

Tres etapes del camí

El GR-99 o Camí Natural de l’Ebre és un sender de llarg recorregut que neix a Fontibre (Cantàbria) i recorre tot l’Ebre fins a la seva desembocadura a Riumar. Són 1.280 quilòmetres de recorregut, durant el qual travessa sis comunitats autònomes: Cantàbria, Castella i Lleó, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya. Es divideix en 42 etapes ideades per fer caminant en un dia. A la comarca de la Ribera hi transcorren tres etapes, que coincideixen en la majoria dels trams amb el Camí de Sirga: etapa 37 de Riba-roja d’Ebre a Flix, etapa 38 de Flix a Móra d’Ebre i etapa 39 de Móra d’Ebre a Benifallet. 

L'apunt: El ple del Consell Comarcal reclama la retirada del recurs contra l’impost nuclear

Per altra banda,  el Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha aprovat per unanimitat de tots els grups polítics (CDC, ERC, FIC i PSC) una moció en la qual es reclama al Govern espanyol la «retirada immediata» del recurs d’inconstitucionalitat sobre l’impost nuclear català, afavorint així l’arribada de recursos per a la diversificació econòmica de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs. I és que l’impost que va impulsar la Generalitat per gravar el risc mediambiental de la producció, manipulació, transport, custòdia i emissions d’elements tòxics a les centrals, contempla que el 20% d’allò recaptat es destinaria a les zones nuclears. Una aportació que per a les àrees d’Ascó i Vandellòs podria suposar 12 milions d’euros anuals.

Comentarios
Multimedia Diari