Más de Ebre

La Ribera d’Ebre impulsa una prova pilot per cultivar kiwi

El virus de la sharka ha obligat els pagesos a arrencar hectàrees de presseguers. El sector, amb el suport del Consell, ha redactat un pla de viabilitat per a la diversificació de cultius

Marina Pallás

Whatsapp
La consellera Teresa Jordà ahir visitant un dels camps on es cultivarà kiwi, a Benissanet. FOTO: Joan Revillas

La consellera Teresa Jordà ahir visitant un dels camps on es cultivarà kiwi, a Benissanet. FOTO: Joan Revillas

La Ribera d’Ebre, principal comarca productora de fruita dolça de Catalunya, inicia una prova pilot de plantació de kiwi que permetrà continuar la diversificació de cultius iniciada a la zona per evitar el virus de la sharka.

Els darrers anys, els pagesos de la fruita dolça de la Ribera d’Ebre s’han vist forçats a arrencar conreus i reconvertir molts camps pels efectes del virus de la sharka, que des de 2008 ja ha afectat més de 400 hectàrees d’arbres fruiters de la comarca, especialment els presseguers. Fa més de deu anys que el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre treballa conjuntament amb el sector, però és ara que la necessitat d’alternatives per mantenir el dinamisme ha unit empreses, cooperatives, propietaris, sindicats i institucions sota el paraigua del programa Ribera d’Ebre Viva del Consell Comarcal. Ara, després de dos anys d’estudis, tots els agents treballen en la definició d’una prova pilot per a la introducció del cultiu del kiwi.

L’objectiu del Consell Comarcal i els productors és poder posar en marxa el pla pilot a partir de la pròxima primavera, amb el cultiu d’unes 4 hectàrees ubicades en diversos sòls i alçades. Per això s’està treballant en la recerca de finançament del projecte.

La introducció de plantacions de kiwi a la zona és així mateix una de les propostes del Pla de diversificació de cultius que promou el Departament d’Agricultura per fer front al virus de la sharka. Es tracta d’una prova pilot que permetrà identificar una sèrie de parcel·les amb diferents tipologies de sòls i característiques climàtiques. Aquests camps experimentals hauran de servir per valorar si realment és viable el cultiu del kiwi en aquesta comarca, amb quines varietats i quins problemes s’hi observen. Segons alguns experts, la climatologia i el tipus de sòl serien molt favorables, però es vol entrar en una fase de prova pilot abans de generalitzar el cultiu. Així, un estudi d’anàlisi de mercat d’alternatives productives per a la diversificació de cultius del sector de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre conclou que cirera, kiwi i ametlla serien tres dels cultius amb més possibilitats d’èxit comercial. 

El kiwi és un cultiu que permetria aprofitar bona part de les instal·lacions i la maquinària de les empreses comercialitzadores de fruita dolça, tot i que s’hauria d’invertir en els camps, sobretot per a la instal·lació de filats, cobertes i protectors de vent. Es calcula que la posada en marxa de la prova pilot requerirà una inversió d’uns 40.000 euros per hectàrea de cultiu de kiwi verd, roig i groc. En el moment òptim de producció, a partir de 5 anys de la plantació aproximadament, s’hi podrien collir fins a 30.000 kg de fruita per hectàrea.

Ahir la consellera d’Agricultura Teresa Jordà va visitar la Ribera d’Ebre i va destacar l’esforç dels professionals per millorar el sector. Va definir el projecte com un pla «innovador que també és un pla de lluita contra el despoblament rural» i va remarcar que «hem de girar la situació com un mitjó i esquivar la sharka, ja que necessitem un sector fort». 

Comentarios

Lea También