La Ribera d’Ebre, pionera en desplegar la societat digital en un entorn rural

La comarca és l’únic territori rural inclòs a la Mobile Week Catalunya. El Consell vol celebrar actes a tots els pobles

01 febrero 2019 10:06 | Actualizado a 04 febrero 2019 12:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta setmana s’anunciava que la Ribera d’Ebre participarà aquest any en la Mobile Week 2019, una setmana plena d’activitats paral·leles a la gran cita de la indústria mundial del mòbil que se celebra a Barcelona el darrer cap de setmana de febrer: el Mobile World Congrés (MWC). La comarca ebrenca és l’únic territori català eminentment rural que participarà en aquest esdeveniment, juntament amb les ciutats de Girona, Lleida, Reus i Igualada.

El motiu d’aquesta selecció no ha resultat fruit de l’atzar sinó que és a causa de la llarga trajectòria de treball de la comarca ebrenca per apropar les noves tecnologies als ciutadans de tots els pobles de la Ribera. 

I és que ara fa 16 anys, la Ribera d’Ebre va ser comarca pilot en la creació en zona rural del Telecentre, una eina bàsica per dinamitzar les TIC i apropar-les a la ciutadania i les empreses de tots els municipis. Igualment de capdavanter ha estat el desplegament de l’administració electrònica a la comarca, en formació AcTIC a la ciutadania i a emprenedors i empreses, a qui des de fa anys se’ls forma i se’ls assessora en tot allò relacionat amb la societat digital: facturació electrònica, certificats digitals... 

I també fa sis anys es va inaugurar a la comarca el primer coworking rural de Catalunya: Zona Líquida, a Riba-roja d’Ebre, que actualment compta amb 20 coworkers. 

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, explica que la Ribera d’Ebre ha estat «pionera en emprenedoria digital i en la creació d’un espai de coworking rural, a l’únic poble de la comarca on hi ha fibra òptica, a partir del qual hem promogut la xarxa de Cowocat Rural a tot el territori rural català, també amb Espanya i amb Europa, on formen part del projecte CoLabora amb altres territoris rurals de sis països de la Unió Europea». 

Amb tot, Carim recorda que a la comarca encara hi ha mancances tecnològiques i que la Ribera encara podria destacar més en l’àmbit tecnològic si disposés de totes les eines que altres territoris tenen. 

«Tot aquest treball no ha sigut fàcil, donat que a la comarca no arriba encara ara la fibra òptica ni tenim el desplegament perfecte de la megafonia». No obstant, i a mesura que les millores arriben la comarca vol «seguir treballant» en noves tecnologies. 

Durant la presentació de la Mobile Week, ara fa uns dies, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, acompanyada de dos dels tècnics dels Serveis Informàtics del Consell Comarcal, va defensar les TIC com a oportunitat que representen per afrontar e gran repte que té avui el món rural: frenar el despoblament dels municipis petits. 

«La tecnologia escurça distàncies, i als nostres pobles tenim bons serveis i qualitat de vida. Al primer espai de coworking rural ja tenim una vintena de coworkers, que en alguns casos han tornat al poble després de marxar a estudiar fora. L’objectiu és captar talent, retenir talent jove als nostres pobles, i la tecnologia és un factor determinant», considerava Carim durant la presentació de l’esdeveniment. 

Cal dir com a avançament, segons ha informat el Consell, que durant la setmana de la Mobile Week s’obrirà un nou espai d’emprenedoria digital a la comarca, el CoEbreLab, com a incubadora de projectes que innovaran al voltant i gràcies també a la tecnologia. 

L’objectiu de la Mobile Week és estendre el coneixement i la tecnologia digital, que es concentra durant el cap de setmana del Mobile World Congress a Barcelona, més enllà dels experts i la indústria, i apropar-la a la ciutadania i a partir d’aquesta edició també arreu del país. Fins ara la Mobile Week se celebrava a Barcelona ciutat, però la Generalitat ha volgut aquest any apropar aquesta cita a tot el país. 

Així, enguany Girona, Lleida, Reus, Igualada i la Ribera d’Ebre tindran l’oportunitat de debatre entorn el desenvolupament tecnològic i els avenços i reptes de la societat digital amb artistes, científics, filòsofs, emprenedors, professionals i enginyers.  

Les activitats seran gratuïtes, i es concentraran durant la setmana prèvia al MWC, en el cas de la Ribera d’Ebre del dilluns 18 al dissabte 23. 
El programa s’està encara acabant de tancar i es donarà a conèixer els pròxims dies, a cada territori. En el cas de la Ribera d’Ebre, segons ha informat el Consell Comarcal, la voluntat és que arribe a tots els pobles de la comarca, i que involucre a tots els ajuntaments.

Comentarios
Multimedia Diari