La Ribera d’Ebre traça un ambiciós pla de reactivació econòmica

La transició energètica, les noves tecnologies i la diversificació de l’activitat, les claus per al futur de la comarca

27 julio 2021 08:40 | Actualizado a 27 julio 2021 08:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell de la Ribera d’Ebre ultima el Pla de Reactivació Socioeconòmica de la comarca. En un context de futur tancament de les centrals nuclears i davant el repte de la transició energètica, la comarca posa els fonaments per assentar el seu futur creixement, basat en la diversificació, la digitalització, la reindustrialització i la potenciació dels espais naturals, el turisme i els productes agroalimentaris de qualitat.

Després d’un període de prospecció en la qual s’han posat sobre la taula propostes de treball, amb l’estudi dels punts crítics i les oportunitats que planteja el desenvolupament de la comarca, ara s’obre el període de redacció del Pla d’Acció a curt i mitjà termini, amb actuacions destinades a impulsar l’estratègia de desenvolupament territorial.

Aquesta darrera fase se centrarà en sis àrees que es definiran mitjançant tallers d’ideació de propostes dedicats al foment del cooperativisme en l’àmbit agroalimentari, a la transició cap a nous models energètics, a la gestió agroforestal, a la coordinació de les accions de formació, l’atenció i serveis a les persones, i a la contribució del sector associatiu cultural i artístic a la dinamització econòmica i social de la comarca.

Tallers

Els tallers d’ideació s’han començat a celebrar la segona quinzena de juliol i comptaran amb la participació d’agents públics i privats del territori. En aquestes taules de treball es plantejaran accions per implementar a curt i mitjà termini, «amb l’objectiu de generar una economia més diversificada i de transició cap a nous models, construir una comarca on viure i treballar, i assolir un nivell de governança més participatiu i solidari», remarquen des del Consell. Un cop celebrats els tallers, l’equip tècnic del Pla elaborarà les fitxes definitives i el resultat final es farà públic el proper mes de setembre.

Atès l’ampli procés participatiu que s’ha dut a terme en les etapes anteriors (amb implicació dels diversos sectors socioeconòmics de la comarca, les administracions locals i també de la ciutadania), el projecte ha incorporat noves línies de treball que es preveu començar a implementar.

L’equip de Ribera d’Ebre Viva del Consell Comarcal assumirà les accions vinculades a la modernització del sector agroalimentari i a coordinació dels serveis formatius i ocupacionals. També participarà en la creació, promoció i comercialització de nous productes turístics, lligats al riu Ebre, la natura i els actius patrimonials de cada municipi.

Innovació digital

A més, oferirà suport a la reindustrialització basada en la transformació digital i treballarà per l’atracció i retenció de talent «en el marc de les noves ruralitats». Per la seva banda, el CoEbreLab 5G Rural gestionarà les accions de suport a la transformació i la innovació digital. Altres equips del Consell assumiran programes de suport a projectes locals de transició cap a la sobirania energètica.

El Pla de reactivació socioeconòmica de la Ribera d’Ebre està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc dels Plans de reactivació Covid-19, finançat pel Servicio Público de Empleo Estatal i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.

Comentarios
Multimedia Diari