La Ràpita bat rècords en les captures del llagostí

El Port de la Ràpita ha recollit enguany fins
a 61.000 quilos del seu producte estrella,
la seua segona millor xifra des de 1987

23 diciembre 2019 11:10 | Actualizado a 23 diciembre 2019 11:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Port de la Ràpita ha recollit enguany fins a 61.000 quilos del seu producte estrella, el llagostí, sent així la millor xifra dels darrers 30 anys, des de 1987. Aquest mes de desembre s’han capturat en total 4.100 quilos.

La quantitat màxima registrada és del 2007, quan es van capturar fins a 65.000 quilos d’aquest producte tan valorat.

El quilo del llagostí va a uns 19 euros de mitjana durant tot l’any. Aquesta setmana estava a uns 24 euros de preu de subhasta.

«Ara al novembre i desembre pesquem molt llagostí», explica el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita, Joan Balagué.

S’acostuma a pensar que per aquestes dates, per Nadal, el llagostí serà un producte amb molta demanda. «Però el cert és que sí puja el preu, però molta gent ja el té. En ser un producte que es congela, molta gent ja és previsora i el té de fa temps», argumenta el secretari.

El llagostí és el producte estrella del municipi de la Ràpita, que hi dedica unes Jornades Gastronòmiques específiques i una diada.

Cal recordar que el port de la Ràpita és el port que més factura de tot Catalunya. «Els que més pesquen són Tarragona i Vilanova, perquè tenen encerclament i agafen molta quantitat de peix, però després va a un preu mig inferior. Aquí facturem més».

En total aquest 2019 el port de la Ràpita ha ingressat 2.500 tones de peix i marisc. El port té fins a 88 embarcacions, de les quals 41 són d’arrossegament i 47 d’arts menors.

Sense dubte, una altra captura molt notable aquest 2019 és la del cranc blau, que es porta a terme amb una pesca més artesanal. Si l’any passat es van capturar 62.000 quilos, enguany la xifra s’ha quatriplicat: fins a 246.000 quilos.

No obstant, l’astronòmica xifra potser no vol dir que hi haja més exemplars d’aquest crustaci, sinó que potser hi ha més pescadors que el pesquen.

La pesca d’aquesta espècie està tenint darrerament un gran impuls i de fet està canviant la mateixa forma de pescar-lo, ja que destrossava les xarxes dels pescadors.

L’espècie, tot i tenir bones propietats culinàries, es paga a un preu molt baix. Quan es va començar a comercialitzar, fa tres anys, se subhastava a deu euros el quilo. Ara, a causa de la seva proliferació, es ven a poc més de dos euros.

«En el cas del cranc blau, hem hagut de deixar de pescar amb tresmall. Els pescadors han hagut de canviar l’art, s’ha passat a monetes. És com un recipient fet de xarxa, com una trampa amb fil de plàstic», concreta Balagué.

Comentarios
Multimedia Diari