La Ràpita es capbussa en el seu passat amb 'Orígens'

El barri del Xicago de la Ràpita viatja aquest cap de setmana a principis del segle XX amb la primera edició d’Orígens

15 octubre 2017 15:03 | Actualizado a 17 octubre 2017 09:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un grup de pescadors reparant xarxes al carrer, jugadors de partides de morra o buti a les tavernes de la població, dones amb cistelles amb el pa dels forns, pagesos arribant amb carros carregats d’arròs... Aquestes són algunes de les escenes que es poden viure i veure aquest cap de setmana a Sant Carles de la Ràpita amb la primera edició d’Orígens, que retorna el municipi, i sobretot el barri del Xicago, a principis del segle XX.

Orígens va començar divendres a la tarda i durant tot el cap de setmana s’han programat diverses activitats, com una subhasta de peix a l’antiga, un concurs de suquet de peix, un campionat de morra o la interpretació de diverses escenes de la vida quotidiana de fa cent anys, dirigides per Marcel Ros. 

Es tracta un d’un projecte impulsat per la regidoria d’Identitat de l’Ajuntament de la Ràpita que submergeix durant uns dies el municipi en la seua història i tradicions, abordades des de diferents vessants i que vol recuperar aspectes de la vida pagesa i marinera d’aquesta població de les Terres de l’Ebre tan estimada i amb encant.

La primera edició d’Orígens ha programat una quarantena d’activitats. Així, fins i tot, es recreen les antigues tavernes i es recuperen les més emblemàtiques del barri del Xicago com el Cafè del Russo, la Taverna de Maria la del Coixo, la de Camilo Castellà o la de Mariotxa. Fins aquesta tarda, durant tot el dia, pel barri del Xicago es podran veure escenes de la vida del dia a dia de principis de segle, dramatitzades i dirigides per Marcel Ros i interpretades pel voluntariat de teatre d’Orígens 2017. 

També durant tot el cap de setmana, al final del carrer Sant Francesc, hi haurà diverses embarcacions de vela llatina de l’Associació de Vela Llatina de l’Ametlla de Mar.

L’època de creixement
El fet que Orígens s’ambienti en els primers anys del segle passat respon al fet que és en aquesta època quan la localitat de Sant Carles de la Ràpita creix de veritat i posa els fonaments del municipi que actualment es coneix, segons explica l’historiador i director tècnic de la iniciativa, Toni Cartes. És en aquesta època que es construeix el primer port (dècada 1920), se saneja el barri marítim, es construeixen les primeres escoles públiques i apareixen entitats importants com la confraria de pescadors i els sindicats agrícoles, entre d’altres.

L’objectiu evident d’aquesta primera edició d’Orígens és posar en valor i reivindicar el passat de Sant Carles de la Ràpita. Per això, es recrea la vida de principis del segle XX, un moment en què la població va experimentar un fort creixement i es reviuen escenes de vida quotidiana amb una gran participació de voluntaris que es posen en paper de pagesos i mariners. La població s’ha mobilitzat per trobar o fer-se vestits per integrar-se i fer més gran la festa, i l’organització confia que cada cop més veïns i gent de fora participe. 

En aquest sentit, cal recordar que els dos grups socials més importants a la Ràpita de principis del segle XX eren els mariners i els pagesos. Per aquest motiu, com que tota l’activitat es concentrava arran de mar, el barri del Xicago era el més dinàmic, però la introducció del cultiu de l’arròs al delta també va ser un dels principals motors de canvi de la població. 

A més de la pesca, cal sumar-hi tota l’activitat que se’n generava al voltant: la faena de reparació i construcció d’embarcacions, de xarxes o la mateixa venda de peix, per exemple. El bullici, la cridòria, l’anar i venir de la gent de ben segur que eren les característiques d’aquells carrers que avui s’han volgut recuperar. 

Última jornada
Les activitats seguiran avui durant tota la jornada amb diversos tallers de jota i de joguines infantils, el concurs de forçuts, la cercavila de gegants i capgrossos o també l’actuació d’Equus, autors de la cançó ‘Lo barri del Xicago’. A les set del vespre es donarà per finalitzada aquesta primera edició d’Orígens, a la qual també s’hi ha sumat -entre altres entitats i associacions rapitenques- el col·lectiu de cuina, la Unió de Comerç Rapitenc i l’Institut els Alfacs.
Precisament, cal recordar que la cuina tradicional també hi és ben present i juga un paper destacat. Els restaurants Varadero, Heretgia dels Sabors, Taperia Marieta, Casa Ramon, Casa Albert i Llansola ofereixen menús d’entre 25 i 35 euros, basats en els productes tradicionals del territori. També s’ofereixen tapes tradicionals a un preu de tres euros a diversos bars i taperies.

Comentarios
Multimedia Diari