La Ràpita posa en valor la cuina del llagostí, el seu producte estrella

La Confraria i deu restaurants participaran en la Diada i les Jornades Gastronòmiques

13 noviembre 2019 10:30 | Actualizado a 15 noviembre 2019 11:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El llagostí es torna a convertir en el protagonista de les cuines rapitenques per 17è any consecutiu. Com cada any, el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques el donarà la Diada del Llagostí, el 16 de novembre al Pavelló Firal de la Ràpita. Una jornada esdevinguda tradició on a partir de les 12 del migdia 10 restaurants rapitencs i la Confraria de Pescadors Verge del Carme oferiran diferents tastos d’aquest característic crustaci per un preu de 5 euros, que inclourà una tapa i la beguda.

La novetat de la Diada però, ve marcada per una oferta més científica, ja que a les 10 del matí del mateix dissabte, i en el marc de la Diada, també es durà a terme una conferència sobre l’efectivitat d’establir un nou Pla Experimental de Pesca, una pràctica que ja es va dur a terme als anys 60 augmentant la productivitat dels pescadors i que ara busca actualitzar el model de pesca d’arrossegament com el que es duu a terme a la Ràpita. «En un temps en el qual els preus tornen a ser baixos, seria bo reflexionar-hi», ha assenyalat el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme, Joan Balaguer.

El balcó de la Llotja, on els mariners porten el peix després de la pesca a alta mar, ha acollit la presentació de les Jornades Gastronòmiques del Llagostí, que s’allargaran fins al 8 de desembre amb menús que respecten la tradició marinera i alhora sorprenen amb innovadores propostes culinàries. Des del carpaccio de llagostins, els llagostins al vapor o caramel·litzats al cava, fins a les tradicionals cassoletes o els arrossos amb crustacis, els restaurants Albert Guzmán, Can Batiste, Cal Manú, Casa Ramón Marinés, Ventall Freddy, Numma by Noves Algues, Miami Can Pons, L’Alberg, l’Arrosseria Llansola 1921 i Mar y Luz oferiran els menús elaborats especialment per a les Jornades, que oscil·laran entre els 35 i els 45 euros.

«El llagostí és el producte més identificatiu de la Ràpita. Amb aquestes Jornades Gastronòmiques busquem incentivar el producte del territori i generar un impacte econòmic positiu als nostres restaurants», ha dit l’alcalde del municipi, Josep Caparrós, qui també ha apuntat que els esdeveniments com aquests són possibles «gràcies a la col·laboració i la feina dels pescadors, la creativitat dels cuiners i la participació del consistori rapitenc».

En el marc de les Jornades, i amb l’objectiu de fomentar el turisme i vincular-lo amb la gastronomia de proximitat, també s’han preparat 3 lots Gastronatura que combinen la gastronomia i les activitats esportives i lúdiques.

Una temporada excepcional

És just en aquest moment de l’any, amb les llevantades característiques de la tardor, quan la pesca del llagostí esdevé més abundant a la costa rapitenca. «En el que portem de temporada s’han capturat uns 51.000 quilos de llagostins, una xifra molt bona», ha dit el secretari de la Confraria.

Actualment el preu de llotja del llagostí es situa entorn els 20 euros per quilo i, segons Balaguer, és el millor moment per comprar-lo i fins i tot congelar-lo de cara a les festes nadalenques.

En la línia dels últims anys, l’excel·lent captura i la qualitat del llagostí ve donada per les aigües riques en nutrients del delta de l’Ebre, fet que el converteix en el producte estrella tant de la cuina de Sant Carles de la Ràpita com de la resta del territori ebrenc.

Comentarios
Multimedia Diari