La Ràpita retorna als seus ‘Orígens’ mariners i pagesos

Una de les novetats de la festa serà la demostració de l’art de pesca tradicional del rossegall, ja desaparegut, a la platja de Garbí

08 octubre 2019 10:00 | Actualizado a 10 octubre 2019 09:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns de Sant Carles de la Ràpita posen a punt els últims detalls per a la tercera edició d’Orígens, la festa de recreació en la que el municipi ret homenatge al seu passat mariner i pagès. Les activitats arrenquen aquest divendres 11 d’octubre i s’allargaran durant tot el cap de setmana, amb més de 80 propostes organitzades per 45 entitats.

Gràcies a aquesta implicació de veïns i associacions, el barri mariner del Xicago recupera per uns pocs dies l’ambient que es vivia en aquest mateix lloc als inicis del segle XX, època de més creixement d’aquesta població costanera del Montsià.

Després de consolidar els principals escenaris d’Orígens al barri mariner durant les primeres edicions de 2017 i 2018, l’organització trasllada enguany part de la programació al front marítim. Així, el port i la platja guanyen protagonisme amb activitats i demostracions d’oficis ja desapareguts.

Segons destaquen des de l’organització, la principal novetat d’enguany serà la demostració del funcionament de l’art de pesca tradicional del ‘rossegall’. Es tracta d’una xarxa d’arrossegament pròpia de la mar de l’Ebre que era estirada directament pels pescadors, els quals havien de submergir mig cos a l’aigua.

La calada del rossegall tindrà lloc el diumenge 13 d’octubre, a la platja del Garbí, i consistirà en una demostració a càrrec de 14 mariners (set per cada banda) de com funcionava aquesta art de pesca, desapareguda als anys 60 del segle passat.

«Avui en dia és un art de pesca desapareguda però el tornarem a posar en pràctica per a reivindicar-lo i per a que els més menuts puguin conèixer què era», explica el regidor d’Identitat de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, Rafa Balagué.

Altres activitats destacades que es desenvoluparan al front marítim rapitenc durant el proper cap de setmana seran la segona Regata de muletes (amb sortida a toc de corn marí), la visita del pailebot Santa Eulàlia, l’arribada del peix i una demostració de la posterior subhasta cantada, així com la concentració de vuit embarcacions de vela llatina.

Amb tot, el gruix de les activitats d’Orígens continuarà al barri del Xicago, amb demostracions d’oficis, jocs tradicionals, ballades, actuacions, concursos, tallers i presentacions literàries. A les nits, cal destacar l’espectacle de jotes amb la participació de tres rondalles i cinc cantadors, acompanyats pels balladors de l’Esbart Dansaire Rapitenc, divendres al vespre; l’espectacle de cabaret a la plaça del Museu el dissabte; i el concert de Jonatan Penalba a la clausura, diumenge al vespre.

En l’apartat gastronòmic, augmenta la participació d’establiments que ofereixen menús i tapes especials en motiu d’Orígens, amb un total de 9 restaurants i 10 bars. Una desena d’entitats també instal·la les seves tavernes.

L’alcalde del municipi, Josep Caparrós, destaca la important participació del poble rapitenc i del teixit comercial en aquesta iniciativa lúdica i cultural. «Orígens té l’escenari principal al barri del Xicago però s’acaba convertint en una taca d’oli al poble perquè els comerços, els restaurants i els bars s’hi aboquen», remarca Caparrós.

Comentarios
Multimedia Diari