La Sénia exigeix la reobertura del CAP les 24 hores del dia

L’Atenció Primària es reorganitza per afrontar el retorn de l’activitat als CAP i consultoris locals

06 junio 2020 15:29 | Actualizado a 06 junio 2020 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de la Sénia considera insuficient la proposta del Departament de Salut de reobrir durant dotze hores el Centre d’Atenció Primària de la població i exigeix recuperar tots els serveis així com disposar d’atenció mèdica urgent les 24 hores. 

L’alcalde, José Ramón Bellaubí, acompanyat dels regidors de la corporació i de veïns, va comparèixer per refermar les seves demandes a la Generalitat. Tot i admetre que la crisi pel coronavirus segueix oberta, ha recordat que són la població de la comarca «més allunyada de qualsevol centre sanitari». Així, més enllà del «primer pas» proposat per Salut, retreu que la reobertura parcial deixa durant part del dia 6.000 veïns «a més de 20 minuts» del centre sanitari més pròxim. La reestructuració del servei d’atenció primària arran la crisi, va suposar la reorganització dels recursos al CAP d’Ulldecona.

El pla de retorn posat en marxa amb la desescalada ha permès recuperar l’activitat des del 3 de juny, però únicament amb la presència d’un equip mèdic durant tots els dies laborables des de les vuit del matí a les vuit de la tarda. L’atenció presencial s’efectua de forma programada i es deriven possibles casos de Covid-19 a Ulldecona.

Reorganització dels CAP
A les portes de la Fase 3, ara, el paper de l’atenció primària és el de fer el seguiment dels nous casos i els seus contactes, paper que s’ha de combinar amb el seguiment dels pacients crònics, l’atenció domiciliària, l’atenció a les urgències i emergències i el suport als centres residencials. Igualment es prioritza l’atenció i seguiment dels pacients de manera proactiva des dels CAP, potenciant les fórmules d’atenció telemàtiques. Per això, els equips d’atenció primària estan en un procés de nova reorganització. Des de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, recorden que cal anar al Centre d’Atenció Primària només si és necessari i si ho han indicat els professionals, ja que primer cal trucar abans.

En el cas del Punts d’Atenció Continuada (PAC) s’ha de mantenir la concentració de l’atenció en determinats punts per tal de garantir la seguretat dels ciutadans i els professionals. Per això, el PAC Ulldecona segueix centralitzant l’atenció del PAC La Sénia, el PAC Temple la del PAC Xerta, i el PAC d’Amposta la del PAC Santa Bàrbara. Així mateix, el PAC Gandesa concentra la del PAC Horta de Sant Joan. Es recupera l’activitat als PAC de costa que han estat tancats durant el pla de contingència com són el PAC Ametlla de Mar i el PAC Alcanar, donada la previsió d’augment d’activitat per l’estiu.

Al Montsià, el CAP d’Amposta estarà obert de dilluns a divendres de 8 a 20 hores i amb atenció continuada a les nits i els caps de setmana. Al CAP de Santa Bàrbara, l’horari serà de dilluns a divendres de 8 a 20 hores. L’atenció pediàtrica està centralitzada al CAP d’Amposta. Als consultoris locals l’atenció serà programada al centre, sempre previ contacte amb els professionals. Es realitzarà atenció presencial programada al centre com a mínim un dia a la setmana segons les necessitats detectades a la població. A la Ràpita, l’horari del CAP també serà de dilluns a divendres de 8 a 20 hores i amb atenció les nits i els caps de setmana, exactament com al CAP d’Alcanar. El d’Ulldecona i la Sénia serà de dilluns a divendres de 8 a 20 hores, però l’atenció pediàtrica està centralitzada al CAP d’Ulldecona, que també té atenció a les nits i els caps de setmana. 

Al Baix Ebre, el CAP del Temple tindrà el mateix horari de 8 a 20 hores de dilluns a divendres i amb atenció a les nits i els caps de setmana. L’horari del CAP Baix Ebre és el mateix que el del Temple, i fora d’aquest horari caldrà anar al CAP del Temple. A Roquetes l’horari del CAP és de dilluns a divendres de 8 a 15h hores. Fora d’aquest horari, al CAP Baix Ebre, i nits i festius, al PAC Temple. Exactament la mateixa dinàmica tindrà el CAP de Xerta. La línia pediàtrica de Tortosa està ubicada temporalment al CAP de Roquetes (de dilluns a divendres de 8 a 20 hores, i fora d’aquest horari, cal anar al PAC Temple). El CAP de l’Aldea estarà de 8 a 20 hores de dilluns a divendres, i amb atenció a les nits i caps de setmana, igual que el de Deltebre. El de Camarles, de 8 a 15 hores, igual que el de l’Ampolla. L’atenció pediàtrica està centralitzada al CAP de l’Aldea. Es realitzaran revisions programades al Perelló segons les necessitats detectades. a Deltebre. El de Sant Jaume serà de dilluns a divendres de 8 a 11 hores. A l’Ametlla és de 8 a 20 hores, i fora d’aquest horari temporalment (nits i cap de setmana) PAC l’Aldea. El PAC Ametlla de Mar recuperarà l’activitat el 22 de juny. El CAP del Perelló tindrà el servei de dilluns a divendres de 8 a 15 hores, amb l’atenció pediàtrica al CAP de l’Ametlla de Mar. 

Pel que fa a la Ribera d’Ebre, el CAP Flix tindrà servei de dilluns a divendres de 8 a 20 hores, amb atenció també a les nits i caps de setmana. Així mateix serà a Móra la Nova. L’horari del CAP de Móra d’Ebre serà en canvi de dilluns a divendres de 8 a 15 hores. A la Terra Alta, el CAP Gandesa estarà de 8 a 20 hores de dilluns a divendres, i amb atenció a les nits i caps de setmana. El de Batea està de dilluns a dimecres  de 8 a 15 hores (a partir del 15 de juny, estarà de dilluns a divendres). L’atenció pediàtrica està a Gandesa. A Horta de Sant Joan, el CAP està els dijous de 8 a 15 hores, i a partir del 15 de juny serà de dilluns a divendres.

Comentarios
Multimedia Diari